Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

ap7se

Lång sikt längre än man kan tro

Kortsiktighet är ett latent hot när man sysslar med långsiktiga saker som pensionssparande. Därför är det särskilt viktigt att medvetet höja blicken i vissa situationer, för att inte drunkna i den malström av information och åsikter som sköljer över oss varje dag.

En sådan situation är när man tittar på vad pensionssparare behöver få ihop under sitt arbetsliv. Det påverkar nämligen vilken avkastning de behöver ha på pengarna längs vägen. Vilket mer konkret leder till en fördelning mellan aktie- och räntesparande.

Vad kan man då förväntas sig att aktiemarknaden ger för avkastning? När den frågan ska besvaras går man gärna tillbaka 100-200 år i tiden och ser på det historiska resultatet, med alla upp- och nedgångar längs vägen. Svaret är sju procent per år i genomsnitt. Vill man ha högre avkastning än så, behöver man ta mer risk. Klarar man sig med lägre avkastning, kan man öka andelen räntesparande.

Ett decennium är en kort tid i det här sammanhanget. Faktum är att man behöver komma upp mot tjugoårsperioder för att genomsnittet ska stabiliseras. Det är värt att betänka i utvärderingssituationer.

Här är ett klipp på fyra minuter som kanske kan ge en känsla för vilka tidsrymder det rör sig om.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=lExW80sXsHs&feature=player_embedded#!]

Trevlig helg

Johan Florén