Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

Lång sikt längre än man kan tro

Kortsiktighet är ett latent hot när man sysslar med långsiktiga saker som pensionssparande. Därför är det särskilt viktigt att medvetet höja blicken i vissa situationer, för att inte drunkna i den malström av information och åsikter som sköljer över oss varje dag.

En sådan situation är när man tittar på vad pensionssparare behöver få ihop under sitt arbetsliv. Det påverkar nämligen vilken avkastning de behöver ha på pengarna längs vägen. Vilket mer konkret leder till en fördelning mellan aktie- och räntesparande.

Vad kan man då förväntas sig att aktiemarknaden ger för avkastning? När den frågan ska besvaras går man gärna tillbaka 100-200 år i tiden och ser på det historiska resultatet, med alla upp- och nedgångar längs vägen. Svaret är sju procent per år i genomsnitt. Vill man ha högre avkastning än så, behöver man ta mer risk. Klarar man sig med lägre avkastning, kan man öka andelen räntesparande.

Ett decennium är en kort tid i det här sammanhanget. Faktum är att man behöver komma upp mot tjugoårsperioder för att genomsnittet ska stabiliseras. Det är värt att betänka i utvärderingssituationer.

Här är ett klipp på fyra minuter som kanske kan ge en känsla för vilka tidsrymder det rör sig om.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=lExW80sXsHs&feature=player_embedded#!]

Trevlig helg

Johan Florén

Senaste nytt


Marknaden kan vara en bra klimattjänare


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.


Gig-ekonomin - kan bli en pensionsfälla

För många är Gig-ekonomin synonymt med frihet. Men vad få vet är att det kan få ödesdigra konsekvenser. Därför har Förvalt intervjuat Pensionsmyndigheten om vad som gäller.


Hur lurar man hjärnan att spara smart?

Livet är fyllt av frestelser och direkta belöningar. Lär dig att undvika de tankefällor som finns inbyggda i våra hjärnor och fatta finansiella, smarta beslut.