Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Låt dig inte luras till dyra PPM-råd

Idag varnar GP för dyra PPM-rådgivare och skriver att det är en miljon svenskar som anlitar PPM-rådgivare för att placera sina pensionspengar. Normalt kostar det mellan 400 och 1 500 kronor om året i avgift att anlita en rådgivare.

Precis som Pensionsmyndigheten konstaterar och vi har bloggat om tidigare, säger även Claes Hemberg att så höga avgifter för PPM-tjänster innebär att en stor del av pensionspengarna försvinner. ”Betalar du 1 500 kronor per år så kommer sannolikt mer än hälften av dina pengar att försvinna i avgifter”.

En del köper sin PPM-rådgivning av den banken man anlitar men det finns också en rad rådgivningsföretag som använder sig av mer eller mindre ”fula” metoder för att sälja sina tjänster.

GP nämner Positiv Pension i sin artikel som ett av de rådgivningsföretag som fått kritik och anmälningar för sina affärsmetoder. Det kommer inte att vara något problem i framtiden. Positiv Pension har idag begärts i konkurs.

Som ett steg i rätt riktning kommer Regeringen med en proposition under hösten. Förslaget är att muntliga avtal per telefon inte längre ska räcka när det gäller försäljning av premiepensionstjänster. Skriftlig bekräftelse kommer att krävas.

För den osäkre kan bättre information och högre kunskapsnivå vara ett sätt att bli mindre sårbar för aggressiva försäljningskampanjer. Under hösten kommer till exempel Pensionsmyndigheten genomföra en rad informationsmöten.

Här finns det möjlighet att ställa frågor till experter, bilda sig en uppfattning om vad du betalar för din fondförvaltning och hur avgiften påverkar din pension.

Pensionsmyndigheten turnérar runt om i landet med start i Borås den 3:e september och avslut i Stockholm och Göteborg den 3:e december.  Det är bara att anmäla sig för snart är de i en stad nära dig!

Louise Svensson