Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Låt engagemanget styra

Pension ”sizzlar” just nu. Inte för att hela svenska folket sätter det högst upp på sommarens läslista, men såväl Almedalen med sina 60 pensionsseminarier som rapporteringen i både traditionella och sociala medier vittnar om ett ökande intresse.

Inom den politiska sektorn har det kommit ett antal utredningar senaste året. Senaste var det premiepensionsutredningen som presenterades strax innan semestrarna.  I går skrev vi om Regeringens proposition som läggs under hösten där förslaget är att skriftlig bekräftelse kommer att krävas vid försäljning av premiepensionstjänster.

Under sommaren har det faktiskt också kommit in en hel del frågor till oss, trots semester och fint väder. Många gäller hur man bär sig åt för att säga upp avtal med sin nuvarande förvaltare och hur man väljer AP7. Men även hur man ska tänkta och jämföra det statliga alternativet med de privata fonderna.

Det är ju så att man helt och hållet kan välja engagemangsnivå själv gällande sitt premiepensionssparande. Att välja AP7 är enklast av allt. Det valet kräver vare sig tid eller kunskaper, förutsatt att man inte redan är på fondtorget. På så sätt är det den lägsta nivån.

Nästa nivå, om man är lite mer intresserad av hur det fungerar och hur man ska tänka, kan vara ett besök på Pensionsmyndighetens fondvalsguide. En bra början kan vara att välja en bred global indexnära fond med låg avgift som utgångspunkt. Det finns också gott om rekommendationer och förslag på färdigkomponerade fondportföljer i ekonomipressen. Fokus ligger på vilken risknivå man vill lägga sig på.

Den högsta engagemangsnivån är för de som är riktigt intresserade och har tid är att sätta ihop och sköta sin egen portfölj. Det kräver lite mer kunskaper om kapitalförvaltning och förmåga att skilja på bra och dåliga fondalternativ.

Men befinner man sig inte där så är det bäst att låta bli. Pensionssparandet är inte rätt ställe att ”gambla”. Och att betala någon annan för att göra jobbet har visat sig medföra en överhängande risk att bli lurad. Då är det bättre att ta ett steg tillbaka på engagemangstrappan till en mer passande nivå.

Louise Svensson