Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Lev livet som pensionär

En nyligen genomförd TNS Sifo undersökning visar att blivande pensionärer vill ta chansen att förverkliga sina drömmar och ser fram emot att få mer fritid som pensionärer. Tyvärr är det få som är tillräckligt förberedda på vad pensioneringen egentligen innebär.

Enligt undersökningen är det mer än en tredjedel som inte har tänkt igenom sin pension och heller inte satt sig in i vilket pensionssparande som är klokast att ta ut i vilken ordning. Många underskattar hur länge man kommer att leva och vara pigg, vilket gör att förhållningssättet till hur länge pensionen ska räcka blir alltför kostsiktigt.

Journalisten Annika Creutzer, som skrivit boken ”Dags att lägga pensionspusslet”, menar att man måste veta att när man trycker på startknappen för sin tjänstepension och det privata pensionssparandet så finns det ingen stoppknapp. Man kan alltså inte först bestämma att man vill ta ut all pension på fem år och sedan ångra sig.

Men, vad ska man då börja och vad kan man göra för att ha möjlighet att leva livet som pensionär? Kanske kan Annikas bok vara något att hålla i handen?!

Boken tar upp vad som gäller och hur man ska tänka innan man tar ut pension. Den beskriver också hur pensionärslivet kan se ut från en ljusare sida. Här är några råd från boken,

  • Skaffa dig koll på pensionen – gå in på Minpension.se
  • Rensa bland försäkringarna – behöver du återbetalningsskydd och familjeskydd?
  • Gå inte för tidigt i pension – även om din partner är äldre. Det är dubbelt så vanligt att vara frånskild som änka bland nyblivna pensionärer.

Här kan du ladda ner boken ”Dags att lägga pensionspusslet” i pdf-format och även testa om du är redo att bli pensionär!

Lycka till!

Louise Svensson