Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Livslång premiepension

Vi får återkommande frågan hur man ska gå till väga för att få ut hela premiepensionen på en gång i en klumpsumma. Tyvärr är det inte möjligt, grundtanken är att din pension ska vara livslång.

Det brukar vara få som nöjer sig med det svaret. De vill veta varför de inte kan få ut hela premiepensionen som de placerat i fonder under hela arbetslivet på en gång.

Så här ligger det till. Pengarna som sätts av, baserat på spararens lön, till den allmänna pensionen är statens till dess spararen begär att få ut sin pension. Den allmänna pensionen är 18,5 procent av lönen. 16 procent är inkomstpension och 2,5 procent sätts av till premiepension som spararen själv placerar antingen i Statens förvalsalternativ AP7 Såfa eller i privata fonder på fondtorget. Oavsett, tillhör den staten till dess att pengarna betalas ut som pension.

Inbetalningarna till den allmänna pensionen regleras i lag, till skillnad från tjänstepensionen som avtals mellan arbetsgivare och arbetstagare. Utöver de kan man spara privat till pensionen. De pengarna gör man som man vill med.

Inbetalningarna till premiepensionen är med andra ord inte valfria och grundprincipen för den allmänna pensionen är att den ska fungera som en grundinkomst när du går i pension och att den ska vara livslång. Därför betalas den ut en gång i månaden från den dagen du bestämmer dig för att gå i pension tills du dör.

Hur går man då tillväga rent praktiskt när man vill börja ta ut sin pension? I och med att vi har en flexibel pensionsålder i Sverige så kommer inte pengarna som ett brev på posten utan det krävs en ansökan om att du vill ta ut din allmänna pension. Ansökan kan du göra tidigast från och med 61-års ålder via Pensionsmyndigheten.

SvD Näringsliv har en bra guide som tar dig med, steg för steg hur du går tillväga för att ta ut den allmänna pensionen, tjänstepensionen och ditt eventuella privata pensionssparande.

Lycka till!