Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Lortgrisar vanligare på grund av klimathot

Tullia Jack har i en avhandling vid Lunds Universitet spanat på svenskarnas renlighetsideal och hon hävdar till och med att vår besatthet av renlighet till kan vara anledningen till den höga elkonsumtionen i Sverige.

I Sverige använder vi 12,59 MWh per capita och år, jämfört med 8,03 MWh i OECD. Genomsnittet i världen är 3,03 MWh.

Idag har i princip alla personer tillgång till tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin. Något som är fantastiskt när det kommer till att spara tid, men sämre när det handlar om att dra energi. Dessutom överanvänder de flesta de maskinerna.

Enligt Tullia Jack är problemet med hygienhetsen att många hellre vill passa in i ett förväntat ideal snarare än att klara hygienen. Det vill säga att det vi tror andra tycker spelar en stor roll i vad vi gör. Det är en svensk ängslighet och en jakt efter att bli accepterade. Som styr vår energikonsumtion.

Men som Agnes Wold professor i klinisk bakteriologi säger:
– Ingen har någonsin dött av dammråttor, vi blir inte sjuka av döda ting. Snarare lider vi av att vår miljö har blivit alltför ren och steril, säger

Så kanske vi alla bör ta oss en liten tankekullerbytta i helgen och skippa det maniska städandet, duschandet och tvättandet.

Använd tiden till att umgås med familjen eller göra något skoj – samtidigt sparar du in på vatten och energi vilket är super för klimatet.

Och du, det gäller inte bara under helgen.

Happy Friday!