Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Marshmallowexperimentet och barnspar

Jag har under en tid funderat på hur jag ska få mina barn att lära sig att bli bra på det här med att tänka ekonomiskt. Ibland känns det som att de tror att pengar faktiskt växer på träd.

Det är tydligt att det finns en stor del av våra vänner som också tycker att det här är klurigt.
Faktum är att söker man på ”lära barn spara pengar” får man hela 4 830 000 träffar på Google.

Hursomhelst så minns jag att jag för flera år sedan läste om Marshmallowexperimentet och hur man genom att göra det kan se hur barns självkontroll fungerar.

För er som aldrig hört talas om experimentet så var det Walter Mischel professor vi Stanford som genomförde studien på 1960-talet och han använde sig av totalt 550 barn i fyra och femårsåldern. Studien i sig handlade om att testa självkontroll.

Vad man gjorde var att man förde in ett barn till ett rum och på bordet fanns en marshmallow. Experimentledaren sa till barnet att den hade två val. Antingen kunde hen äta upp marshmallowen direkt eller vänta tills experimentledaren kom tillbaka och då få ytterligare en marshmallow.

Mischel fortsatte att studera barnen ända upp till 50-årsåldern.

Resultatet av Mischels test visade att de barn som lyckades skjuta upp sin tillfredställelse och inte trycka i sig den första marshmallowen innan ledaren kommit in och erbjudit dem en till skulle det gå bättre för i sitt vuxna liv. De fick bättre studieresultat, bättre stresstålighet, mindre fetma, lättare med sociala kontakter och mindre alkohol- och drogmissbruk.

Nu är det inte meningen att vi ska fördjupa oss i själva experimentet, men det är bra att förstå exakt vad Mischel fick ut av sin studie. Det är också viktigt att tillägga att resultatet har kritiserats och andra forskare har modifierat studien och menar att det snarare handlar om tillit till vuxna än självkontroll.

Oavsett vad, tycker jag personligen bara att det är en kul grej att testa för att få sitt barn att förstå konsekvenserna av att spara den där första godbiten. Det är lite som att ge en förenklad och bildlig förklaring av ränta-på-ränta-effekten av insatt kapital.

Nedan är en liten film på marhmallowexperimentet.

Happy Friday!