Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Miljonärer är vi allihopa… ja mä’, å du mä’

Pensioner & Förmåner skriver i sitt nyhetsbrev att, ”Nu är vi alla miljonärer”. Vilken rubrik, kan det stämma, är det sant?

Jo faktiskt! Pensionsskulden i inkomst- och premiepensionen var nämligen vid årsskiftet enligt den Orangea rapporten tillika Pensionsmyndighetens årsredovisning 9 406 miljarder kronor. I praktiken innebär det att statens skuld till Sveriges invånare är 1,28 miljoner kronor per person för män och 1,08 miljoner kronor per kvinna.

Men, naturligtvis finns det ett men, pengarna tillhör staten till dess att pensionen betalas ut. Det innebär att, hur frestande det än låter så går det inte att ta ut pengarna på ett bräde och titulera sig miljonär.

Inbetalningarna till inkomst- och premiepensionen är inte valfria och hela tanken med den allmänna pensionen är att den ska fungera som en grundinkomst när du går i pension. Den ska helt enkelt vara livslång och därför betalas den ut en gång i månaden från den dag du bestämmer dig för att gå i pension tills du dör.

När du fyllt 61 år kan du börja ta ut din allmänna pension. Men ju senare du väljer att ta ut den desto högre blir pensionen. När du vill börja ta ut din allmänna pension måste du göra en ansökan via Pensionsmyndigheten. Här är en guide som steg för steg tar dig igenom hur du ska gå till väga och vad som är bra att tänka på när det är dags att gå i pension.

Louise Svensson