Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Minusräntans betydelse för pensionssparandet

Flera sparare har frågat oss om och i så fall hur minusräntan påverkar pensionssparandet, speciellt om man har en stor del placerat i räntefonder?

I söndags skrev Maria Croft i sin krönika i DN att det enkla svaret på minusräntans påverkan är att ingenting egentligen har förändrats – risk och avkastning hänger ihop precis som tidigare.

Vidare säger Crofts att gemensamt för dem som hört av sig till henne är att de helst inte vill ta någon risk alls med sina pengar. Hon menar att det snarare är där problemet ligger, i och med att det är omöjligt att förena hög avkastning med låg risk.

Om börsen går ner så är det fortfarande bättre att få noll eller lite minus i en ränteplacering än till exempel minus tio i en aktieplacering. Vi kan alltså konstatera att inget i grunden har ändrats för fondsparandet.

De räntor som påverkas av Riksbankens besked att reporäntan nu är negativ är de korta räntorna, vilka nu är minus. Räntorna på till exempel obligationer med något längre bindningstider, som AP7 har i räntefonden, är fortfarande positiva.

I förvalsalternativet, AP7 Såfa görs en årlig omfördelning från AP7 Aktiefond till AP7 Räntefond med 3-4 procent från 55 års ålder upp till 75 år. Detta görs för att minska volatiliteten, det vill säga spridningen, i utbetalningarna och den påverkas inte för att Riksbanken sänkt räntan till under noll.

Det fina med premiepensionen eller om du månadssparar privat till pensionen i fonder är att pengar sätts av kontinuerligt under en längre period. Återkommande avsättningar minskar risken i sparandet då det jämnar ut skillnaderna för börsens upp- och nedgångar.

Men betyder det att man behöver finna sig i storbankernas nollräntor på spar- eller lönekontot?

Nej, inte nödvändigtvis. På den frågan hänvisar Crofts till Compricer.se, där man kan jämföra bankernas sparräntor. Här ser man att det fortfarande finns bolag med insättningsgaranti som ger mer än 1 procents ränta. Men vill man ha högre ränta än så måste man dock förlika sig med ett större risktagande. De företag som erbjuder högre räntor omfattas troligen inte av den statliga insättningsgarantin. Risken man då tar är att man kan förlora sitt sparkapital om bolaget skulle gå omkull.

Lycka till med sparandet!