Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Missa inte den hemliga koden

Snart kommer det orange kuvertet med information om den allmänna pensionen att ligga i din brevlåda. Öppnar du kuvertet?

I samband med att Pensionsmyndigheten gör sitt utskick med besked om den allmänna pensionen brukar mediers rubriker skapa pensionsångest hos många.

Svenskarna tycker att pensioner är svårt. Vet man inte hur avgifterna räknas ut, förstår man inte hur stor pensionen kommer att bli och heller inte hur man själv kan påverka den, blir pensionen lätt ångestladdat.

Förhoppningsvis kan det bli ändring på det. Insatser görs från flera håll. Flera seriösa aktörer i branschen drar sitt strå till stacken.

Bland annat satsar regeringen 80 miljoner kronor på informaion. Under perioden 2014-2017 ska riktade informationsåtgärder till pensionsspararna genomföras i Pensionsmyndighetens regi. Syftet är att fler sparare ska skaffa sig en överblick av sitt pensionssparande och göra en prognos av sin framtida inkomst. Även Aktiespararna gör en rejäl satsning med sin kampanj mot branschens skojare och lanserar nya tjänster och verktyg för spararna. Och det finns fler bra exempel.

SPP:s vd Sara McPhee sa i förra veckan att

Pensionsmarknaden är en katastrof. Språket är obegripligt, avgifterna osynliga och råden är drivna av provision.

Sara har rätt, pensionsångesten är bubbelbottnad. Dels är det svårt att förstå hur bolagens produkter och ersättningsmodeller är konstruerade. Dels är kommunikationen kring pensioner komplex och svårbegripligt. Det blir svårt och konsekvensen blir att man struntar i sin pension. Orken att ens försöka förstå finns inte – engagemanget blir lika med noll.

Men, vill man försöka ta tag i sin pension är en bra början faktiskt öppna det orangea kuvertet i år. I kuverten finns för första gången en hemlig kod. Med den kan du logga in på minpension.se och där kommer en helt ny värld att öppna sig – utan pensionsångest!

Eller kanske inte, men du kommer i alla fall att kunna göra en pensionsprognos och få en bild av din egen situation. Det är en bra början!

Så sprätta kuvertet!
Använd din hemliga kod!
Kanske lindrar det din pensionsångest litet grand i alla fall.

Louise Svensson