Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

När gummor blir sjuka av sina gubbar

Det är inte alla som mår bra av pensionering. Den japanske läkaren Nobuo Kurokawa upptäckte att allt fler äldre kvinnor kom till hans klinik med samma symptom. De var deprimerade, stressade, hade utslag, astma, svårt att sova och högt blodtryck.

Det visade sig att de alla led av ett syndrom som experter idag kallar pensionerad make-syndromet, RHS. Kvinnornas symtom hade uppkommit i samband med att deras män gått i pension.

I Japan är detta ett hett ämne som diskuteras flitigt i tv-debatter och tidningar. Bakgrunden sägs vara att japanska män håller fast vid en gammaldags syn på hustrun som en tjänare.

Åkomman drabbar både arbetande kvinnor och hemmafruar och i Japan uppskattar man att 60 procent av de äldre kvinnorna lider av RHS. Och Japan är sannolikt inget undantag. Forskarna Marco Bertoni och Giorgio Brunello från universitetet i Padova som gjort en studie i ämnet menar att RHS är ett globalt problem.

Så passa er om maken snart ska gå i pension!

Trevlig helg!

Senaste nytt


Företagens hållbarhetsarbete hotas av ”greenwishing”


Regeln som bäst förklarar ränta-på-ränta

Ränta-på-ränta effekten är något vi pratat om ofta på Förvalt, men det kan inte nog tas upp hur viktig den effekten faktiskt är.


Marknaden kan vara en bra klimattjänare

PRI in Person 2019, som gick av stapeln i Paris i veckan, är den största konferensen för hållbara investeringar som genomförts hittills. Under konferensen kom frågan upp om näringslivet och finanssektorn kommer att kunna lösa klimatproblemen.


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.