Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

När pengarna är slut kan man hämta mer i en bankomat

Ungefär samtidigt som min son började i skolan hade vi ett samtal i den här stilen.

– Pappa, jag vill ha en Ipad.
– Vet du hur mycket en Ipad kostar?
– Hur mycket kostar den?
– Jättemycket, mer än vi har råd med.

Sonen tystnar, funderar lite och släntrar in på sitt rum. En kvart senare återkommer han uppspelt.

– Nu vet jag, pappa, vi kan beställa en Ipad på Internet.
– Det kanske är lite billigare att handla där, men det är fortfarande för dyrt.
– Neej, Pappa, inte handla, vi kan BESTÄLLA PÅ INTERNET.
– Hmm…

Att få barnen att förstå pengar och ekonomi kan vara en utmaning. Jag har försökt att introducera begreppet ”arbete”. Det har gått sådär. Så länge det inte finns något särskilt som lockar, är intresset obefintligt. Men sonen pantar familjens burkar. Det är ju ändå någonting.

Vi har även börjat med månadspeng och samtidigt prövat att introducera ”sparande”. Dels som tvångssparande på månadspengen (problemet är att han mest verkar se det som lägre månadspeng), dels som större belopp vid jul och födelsedagar. Julklappspengarna lägger han visserligen i spargrisen, men sen vill han plötsligt köpa något och då försvinner de fortare än kvickt.

En ljuspunkt är att han själv har uppmärksammat att priset på till exempel popcorn och snabbnudlar är olika på olika ställen. Seven-eleven är mycket dyrare än Coop.

Kanske man ändå skulle ha satsat på en Ipad när han var liten. Det finns många appar som lär barn om pengar, till exempel Veckopengen som fördelar hushållsuppgifter som kan ge en extra slant.

Via Toca Store kan de yngre barnen leka affär, själva eller ihop med en kompis. Man säljer och köper frukt och leksaker, får agera köpare eller säljare och hantera kassaapparaten.

Penningborg är tänkt för barn i åldrarna 5-7 år som vill tjäna pengar och spendera dem i en virtuell värld.

En mer fysisk variant är Monopol Junior där du tar dig igenom en nöjespark, åker attraktioner, fikar och får hushålla med pengar. Barnen förstår att olika val påverkar ekonomin.

Nu när han snart blir tonåring kan jag åtminstone konstatera att han via olika online-spel har lärt sig vad det innebär att ”trejda” saker. Och att man kan bli lurad! Så det finns hopp. Men några timmars privatekonomi i kursplanen på högstadiet och gymnasiet vore nog ändå bra.

Johan Florén