Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Nästa pass i pensionsdjungeln med Elisabeth Wass

Nu ska det lyftas skrot!
Jag vet – dötråkigt! Du tänker märkliga maskiner som ska ställas in. Sitter snett, klämrisk och luktar gammal svett. I förra passet konstaterade vi att det gäller att fokusera på rätt saker, för att få resultat. Nu är det bara att sätta igång och lyfta skrot!

Bild 2013-04-07 kl. 11#3
För att hitta skrothögarna i pensionsdjungeln navigerar vissa efter stjärnorna. Men en full stjärnhimmel betyder inte alltid att du hittar rätt. Allting är nämligen relativt bra eller relativt dåligt. Om nästan alla är dåliga så finns det alltså många som är relativt bra. Om du kan lyfta 5 kg skrot och alla andra bara 3 kg, får du alltså fem guldstjärnor!

Morningstar_Elisabeth

Du kan titta på Morningstar och se den relativa stjärnhimmelen för att hitta rätt. Men sikta istället på den rätta vägen. Om du tittar på bilden ovan, ligger den rätta vägen ovanför den felaktiga vägen. Alla vägar till pensionshimmelen ligger antingen minst på indexvägen eller ovanför, oavsett alla relativa guldstjärnor som tilldelats.

Om du går in på Minpension och tittar på alla fonder som finns där är risken stor att det finns en del skrot att lyfta. Några enkla knep så du inte sträcker någon pensionsmuskel:

  • Hugg tag i närmaste lian och svinga dig till första skrothögen
  • Du kanske har några fonder som heter någon Storbanks Sverigefond, Globalfond, Europafond eller liknande?
  • Titta på om fonden ligger på den rätta vägen mot pensionshimmelen, gärna på lång sikt, 5-10 år. Om inte;
  • Böj på benen med rak rygg och lyft över till bankens Sverigefond Index, Globalfond Index eller liknande. Eller byt till någon annan förvaltares indexfond.
  • Svinga dig vidare och upprepa övningen ovanför, på alla dina fonder du har. Det är inte bara storbankernas stora fonder, som är relativt dåliga eller till och med bara relativt bra.

Passet är klart, lägg dig ner, slappna av, vila, var nöjd med dig själv.

Personligen är jag alldeles för lat för att lyfta skrot om jag inte måste. För exempelvis premiepensionen ligger jag hellre i Såfan och slappar.

Elisabeth Wass