Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Peter

Nätet har koll på dig – har du koll på nätet?

Att ha barn är en utmaning och utmaningarna förändras över tid. Något som säkert många föräldrar brottas med är hur man på bästa sätt ska lära sina barn att agera korrekt på internet och vara medveten om riskerna som finns där ute. Dagens barn och unga är uppväxta med att kommunicera och använda nätet i olika sammanhang, till skillnad från deras föräldrar. De ligger före och det är ett faktum att de har bättre koll än vi. Det är ändå viktigt att prata med kidsen om det, om inte annat för att dämpa vår egen oro. Men också för att barn och unga i många fall inte har förmågan att tänka sig in i vad som kan bli konsekvenserna av deras agerande, oavsett om det är on- eller offline.

Pedagogiskt centrum har tillsammans med Arvsfonden och Statens medieråd tagit fram ett verktyg som kan vara till hjälp. På www.natkoll.nu kan man haka på Alex som genom sex olika scenarion hamnar i situationer på internet där det är värt att stanna upp och fundera kring vad det är som händer, vad är rätt och vad är fel och hur ska man tänka. Detta är situationer som även vi vuxna lätt hamnar i, så det är lika nyttigt för oss!

Verktyget är tänkt att hjälpa lärare lyfta samtalet kring internetsäkerhet och onlinebeteenden i klassrummet, men det funkar lika bra på hemmaplan och är ett riktigt bra sätt att enklare prata med sina barn om detta.

Så häng med Alex, fundera ihop med barnen kring vad Alex gör för val och hur han känner. Säkert kan ni lära er något ihop!

Trevlig helg önskar vi på Förvalt!