Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

Nu kan ni glömma vintertiden

Vintern rasar ut bland vår fjällar. Ja, över allt faktiskt. I morgon natt är det dags att ställa om klockorna igen. Då är vintertiden över.

Sommartiden är här. Och på våren ställer vi fram trädgårdsmöblerna, som ni vet. Tre blir det nya två. Vi förlorar med andra ord en timmes sömn.

Fråga är om vi går mot en evig sommar.

EU beslutade i veckan att vi ska sluta med det här med trädgårdsmöblerna, det vill säga att ställa om klockan två gånger per år för att någon listig typ räknade ut att vi skulle bli mer effektiva på det sättet. Spara energi. Eller var det för att tjäna mer vaken tid? Eller vi kanske skulle få i oss mer D-vitamin? Lite oklart så här i efterhand. Dygnet har fortfarande 24 timmar.

När EU-medborgarna tillfrågades svarade hur som helst 80 procent att det var lika bra att skrota tidsomställningen. Och politikerna var lyhörda. Fortare än kvickt var det bestämt. Den liberala Europaparlamentarikern Cecilia Wikström ser till och med hur vi på det här sättet avvärjer ett överhängande dödshot mot hela befolkningen. Man vågar ju inte tänka på hur många liv semesterresorna till Thailand måste skörda med tanke på den tidsomställningen.


(filmen längst ned i artikeln)

Nu återstår bara frågan om det är sommaren eller vintern som blir evig. Och om alla länder kan enas om samma årstid. Borde bli mycket lättare att lösa än Brexit (eller?). Men det blir en senare fråga.

Natten till söndag ställer vi fram trädgårdsmöblerna, som vanligt.

Trevlig helg!

Johan Florén

Senaste nytt


Marknaden kan vara en bra klimattjänare


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.


Gig-ekonomin - kan bli en pensionsfälla

För många är Gig-ekonomin synonymt med frihet. Men vad få vet är att det kan få ödesdigra konsekvenser. Därför har Förvalt intervjuat Pensionsmyndigheten om vad som gäller.


Hur lurar man hjärnan att spara smart?

Livet är fyllt av frestelser och direkta belöningar. Lär dig att undvika de tankefällor som finns inbyggda i våra hjärnor och fatta finansiella, smarta beslut.