Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Johan Florén

Nu kan ni glömma vintertiden

Vintern rasar ut bland vår fjällar. Ja, över allt faktiskt. I morgon natt är det dags att ställa om klockorna igen. Då är vintertiden över.

Sommartiden är här. Och på våren ställer vi fram trädgårdsmöblerna, som ni vet. Tre blir det nya två. Vi förlorar med andra ord en timmes sömn.

Fråga är om vi går mot en evig sommar.

EU beslutade i veckan att vi ska sluta med det här med trädgårdsmöblerna, det vill säga att ställa om klockan två gånger per år för att någon listig typ räknade ut att vi skulle bli mer effektiva på det sättet. Spara energi. Eller var det för att tjäna mer vaken tid? Eller vi kanske skulle få i oss mer D-vitamin? Lite oklart så här i efterhand. Dygnet har fortfarande 24 timmar.

När EU-medborgarna tillfrågades svarade hur som helst 80 procent att det var lika bra att skrota tidsomställningen. Och politikerna var lyhörda. Fortare än kvickt var det bestämt. Den liberala Europaparlamentarikern Cecilia Wikström ser till och med hur vi på det här sättet avvärjer ett överhängande dödshot mot hela befolkningen. Man vågar ju inte tänka på hur många liv semesterresorna till Thailand måste skörda med tanke på den tidsomställningen.


(filmen längst ned i artikeln)

Nu återstår bara frågan om det är sommaren eller vintern som blir evig. Och om alla länder kan enas om samma årstid. Borde bli mycket lättare att lösa än Brexit (eller?). Men det blir en senare fråga.

Natten till söndag ställer vi fram trädgårdsmöblerna, som vanligt.

Trevlig helg!

Johan Florén