Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

Om moder jord kunde tala

Är vi i början eller slutet av människans tidsålder?

Ett populärt synsätt i hållbarhetsdebatten är att vi har inträtt i en ny geologisk epok, antropocen. Utgångspunkten är att människans verksamhet har blivit så omfattande att den förändrar hela planetens geologi, ekosystem och klimat. Nu måste vi styra upp effekterna och balansera systemet.

Att vi påverkar vår omgivning råder det knappast någon tvekan om. Men mot bakgrund av att holocen, den senaste epoken, inleddes för över 11.000 år sedan och epoken innan dess för över 2,5 miljoner år sedan, så kanske det är lite tidig att avgöra om vi fick en ny geologisk epok efter andra världskriget.

I slutänden är antropocen en av flera möjliga tolkningsramar. Ett perspektiv med människan i högsätet.

Tänk om det i själva verket bara är vår självcentrering som nått nya toppnoteringar. Vi tror att vi håller hela världens framtid i våra händer, men sanningen är att vi bara är den senaste insektssvärmen som äter rent på den jord vi råkade hamna på. När festen är över, kommer en vind och blåser bort oss. Sen börjar allt om igen.

Tänk om moder jord kunde tala. Då kanske det skulle låta så här.

Trevlig helg

Johan Florén

Senaste nytt


Marknaden kan vara en bra klimattjänare


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.


Gig-ekonomin - kan bli en pensionsfälla

För många är Gig-ekonomin synonymt med frihet. Men vad få vet är att det kan få ödesdigra konsekvenser. Därför har Förvalt intervjuat Pensionsmyndigheten om vad som gäller.


Hur lurar man hjärnan att spara smart?

Livet är fyllt av frestelser och direkta belöningar. Lär dig att undvika de tankefällor som finns inbyggda i våra hjärnor och fatta finansiella, smarta beslut.