Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Ordet finns ännu mer nu

Första gången jag hörde ordet ”googla” var i början av 2000-talet när jag såg tv-programmet West Wing och Rob Lowe sa något i stil med ”Why don´t you google it”. Är det förresten någon som kommer ihåg vilket avsnitt det var? Jag har försökt att googla det men för mig var det ogoogelbart. 2003 tog Språkrådet in verbet googla på sin nyordslista och idag är det en av de mest framgångsrika verbifieringarna av ett varumärke.

Idag, tio år senare är det ordet ogooglebar som står på tapeten eftersom Språkrådet valt att ta bort ordet från nyordlistan efter påtryckningar från Google. Språkrådet tog bort ordet för att väcka debatt enligt Språkrådets chef Ann Cederberg.

Det handlar inte om att vika sig. Hade vi gett efter hade vi varit tysta, säger Ann Cederberg.

Googles ifrågasättande handlar om att de vill ändra på Språkrådets definition av ordet och även ha med en formulering i definitionen som säger att företaget är ett registrerat varumärke.

Språkrådet menar att om man inte tagit bort ordet så hade de aldrig fått en diskussion om hur man försöker påverka Språkrådet. Men vilket syfte fyller det när det är rubriker som ”Språkrådet backar efter påtryckningar” eller Twitterinlägg som ”Fräscht att privata företag nu tydligen äger vårt språk också” skapas. Det kanske rent av är en efterkonstruktion från Språkrådets sida?

Men det spelar ingen roll, ordet finns redan och det är vi som använder det som väljer om det ska finnas kvar. Även definitionen bestämmer vi som använder ordet, inte Språkrådet eller Google. Så ordet finns ännu mer nu, använd det om ni vill för det kan ingen bestämma över.

Kan inte låta bli att skicka med en parodi på att googla med Bing.

http://www.collegehumor.com/video/5072264/googling-with-bing

Glad Påsk!

Lousie Svensson

Relaterade ämnen