Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Pension behöver inte vara svårt

Undersökningar visar gång på gång att den allmänna uppfattningen är att pension är svårt och krångligt. Därför är all information om pension som inte krånglar till det och som gör det enkelt att förstå viktigt när vi pratar pension.

Det behövs information på ett sätt som berör individen direkt. Generell information om hur systemet fungerar är inget som intresserar särskilt många. Utan det handlar mer om vad som händer med den egna pensionen, hur man själv kan påverka den och att man får vägledning.

Speciellt angelägt med pension blir det när man närmar sig pensionering. Och det är nog många som väntar med att ta tag i det först då. En bra början kan vara att gå till sig själv och fundera över sin situation.

Anna Allerstrand, pensionsexpert på PTK, träffar i sin roll många som närmar sig pensionsåldern. Hon har identifierat fyra frågor som är gemensamma för de flesta av oss och som är värda att fundera lite extra över:

  • Vad vill jag göra med min tid som pensionär?
  • Vad vill jag pensionen ska räcka till?
  • Hur roligt är mitt jobb?
  • Hur är min hälsa?

Hon tycker heller inte att man ska underskatta värdet av att prata med någon som nyligen pensionerat sig. Att ta del av deras erfarenheter och höra hur de resonerade kring pensionen kan vara en outtömlig källa av bra information.

Ett besök på minpension.se borde alla ta sig tid att göra, oavsett om man har långt kvar eller ej till pension. Där får man en samlad bild av den totala pensionen – den allmänna pensionen, tjänstepensionen och det eventuella privata sparandet. Där kan man också laborera med olika pensionsåldrar och uttagsperioder. På så sätt faller bitarna på plats och man får en samlad bild av läget. Har man dessutom funderat igenom frågorna ovan så behöver det inte vara så svårt och komplicerat.

Testa själv!