Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Peter

Pensionärens bästa tips – Anders Andersson

Hur många är det inte som ibland funderar över hur livet som pensionär kommer att bli? Var bor vi? Vad gör vi? Jobbar vi kanske fortfarande en del? Och hur ser egentligen vår ekonomi ut?

En del saker hade vi säkert velat veta redan som 20- eller 40-åring, för att faktiskt ha det så gott som möjligt när pensionsåldern väl är inne. 

I en ny serie här på Förvalt ska vi få de bästa tipsen från välkända pensionärer och ekonomiexperter. Först ut är Anders Andersson, som flitigt har gett sina bästa ekonomitips under åren – både i bokformat men även som grundare och chefredaktör för småföretagartidningen Driva Eget och Privata Affärer bland annat. 

Vilka ekonomiska tips hade du velat ge ditt 20-åriga jag? 

– Det är fortfarande mina gamla käpphästar som gäller: Spara regelbundet, gärna månadsspara och sätt det på autogiro så att du slipper tänka på det. Sparandet som ung bör vara i en bra blandning av aktiefonder – både globala och Sverigefonder. Ju snabbare du blir intresserad av ekonomi och sparande desto bättre. Problemet är såklart att bli intresserad när du bara är 20 av vad det ska bli av dina pengar när du är 60. Det är alldeles för få unga som är det. 

Hur ska det kunna ändras? 

– Man måste försöka göra det mer lustfyllt, bättre information från fondbolagen, hur viktigt det är att börja spara tidigt. Att man trycker på ränta på ränta-effekten som är väldigt betydande. Den är större än folk kan förstå. Det gäller också att räkna på vilken skillnad i avkastning det kan bli med olika typer av sparande. Om du sparar över tid är det bättre med aktiefonder – och att du sparar regelbundet och aldrig ger upp eller faller för frestelsen att plocka ut pengarna.  

Vad fick upp ditt intresse i unga år? 

– Det satt i generna som lanthandlarson. Jag växte upp i en sådan miljö vilket gav mig ett ekonomiskt intresse. Sedan började jag också skriva tidigt om detta. Det fanns något slags affärsintresse i mig. 

Hur är livet som pensionär nu då? 

– Ja, nu har man ju glädje av att ha lagt undan och sparat. Jag kan göra roliga saker och behöver inte tänka på att det ska gå ihop. Det blir också mycket enklare när man inte behöver diskutera pengar i familjen, vad man ska köpa eller inte. Pengar är en anledning till mycket elände, men det har jag varit lyckligt förskonad från. 

Vilket tips ger du andra för att få ett så bra pensionärsliv som möjligt? 

– Det viktigaste som pensionär är att unna sig själv och inte tänka för mycket på barn och barnbarn. De klarar sig ofta ändå. Många pensionärer förstår inte att pengar är till för att användas. De säger att de ska ha pengarna “sedan”, men när folk är 70-80 år är inte “sedan” så långt borta. Pengarna ska användas då. Det finns pensionärer som säger att pensionen inte räcker till utlandsresor eller att köpa det ena eller andra, trots att de har pengar i fonder. Men det som är satt i fonder och på bankkontot ska användas. Det är pensionens syfte.