Även pensionärer betalar skatt. Men hur mycket skatt du betalar förändras från det år du fyller 67. Har du koll på hur dina inkomster påverkas?
För pensionärer kan det vara extra viktigt att ha koll på skatten, och det finns många saker att ta hänsyn till. Vad händer om du kombinerar jobb och pension? Och om du har flera olika jobb och alltså får lön från olika ställen?
För många pensionärer minskar marginalerna i ekonomin i takt med åldern. Därför kan det vara extra viktigt att ha koll så att den skatt som dras varje månad är rätt, och slippa ett drygt besked om kvarskatt när deklarationen kommer.
Lägre skatt när du blir pensionär
Från det år du fyller 67 ändras skattesatsen på dina inkomster. Det innebär att du kommer att få behålla en större andel av det du tjänar. Jobbar du är det jobbskatteavdraget som höjs och därmed ger lägre skatt på lönen. Dessutom ökar grundavdraget som ger lägre skatt på både pension och lön.
Men att gränsen går vid just 67 års ålder kommer inte att vara för evigt. Vid vilken ålder just din skatt kommer att sänkas hänger ihop med begreppet riktålder som införs från 2026. För de som är födda mellan åren 1960 – 1966 är riktåldern 67 år. För de födda 1967 – 1980 höjs riktåldern till 68 år. Vilken riktålder som gäller för dig beror alltså på vilket år du är född. Du kan läsa mer om gränserna här.
Att kombinera flera olika jobb, eller jobb och pension är något många pensionärer uppskattar. Den som är din huvudutbetalare, alltså den arbetsgivare som betalar ut din högsta inkomst, betalar skatt utifrån den summan du får därifrån. Övriga utbetalare drar skatt med 30 procent. Därför kan det totalt sett bli för låg skatt dragen från din inkomst, och det är något som du får kompensera genom kvarskatt.
Detaljer som kan vara viktiga
Utöver de stora förändringarna av hur mycket du skattar efter att du uppnått riktåldern, kan det också vara värt att fundera på andra skatteeffekter som kan påverka livet, särskilt för pensionärer.
Fastighetsavgiften regleras i deklarationen. Eftersom den skatt som dras på inkomster inte inkluderar fastighetsavgift för den som äger ett hus så kommer den summan att läggas till i efterhand. Äger du ett hus och vet att fastighetsavgiften är hög kan det därför vara bra att lägga undan lite under året, ansöka om jämkning eller be arbetsgivaren att dra lite mer skatt. Då tar du höjd för fastighetsavgiften i förskott och slipper obehagliga överraskningar.
Funderar du på att sälja huset och flytta till en annan kommun? Tänk på att den kommun du skattar i är den kommun du var folkbokförd i 1 november året före skatteåret. Det kan vara bra att känna till vid en flytt.
FAKTARUTA
Det här är jämkning
Jämkning kallas det när man vill att huvudutbetalaren (alltså den som betalar ut din högsta inkomst) ska dra mer, eller mindre, skatt under året för att du till exempel vill slippa betala kvarskatt.
Du ansöker om jämkning hos Skatteverket. Det går bra att jämka när som helst under året men om du vill att det ska gälla från 1 januari behöver du ansöka senast 10 november året innan. När du ansökt om jämkning får du ett beslut från Skatteverket och det ger du till din huvudutbetalare. Om det är Pensionsmyndigheten som du får din största inkomst från går det också att få ett höjt skatteavdrag på den allmänna pensionen via Mina Sidor på Pensionsmyndigheten.