Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Peter

Premiepension för hela livet?

Till skillnad från tjänstepensionen, som avtalas mellan arbetsgivare och arbetstagare, regleras inbetalningarna till den allmänna pensionen i lag. Utöver de kan man spara privat till pensionen, de pengarna gör man som man vill med.

Inbetalningarna till premiepensionen är med andra ord inte valfria och grundprincipen för den allmänna pensionen är att den ska fungera som en grundinkomst när du går i pension. Den ska helt enkelt vara livslång och därför betalas den ut en gång i månaden från den dagen du bestämmer dig för att gå i pension tills du dör.

Med andra ord så går det inte att få ut hela premiepensionen på en gång i en klumpsumma. Grundtanken är att den ska räcka hela livet. Det brukar vara få som nöjer sig med det som svaret. De vill veta varför de inte kan få ut hela premiepensionen som de själva placerat i fonder under arbetslivet på en gång.

Så här ligger det till. Pengarna som sätts av, baserat på spararens lön, till den allmänna pensionen är statens till dess spararen begär att få ut sin pension. Den allmänna pensionen är 18,5 procent av lönen. 16 procent är inkomstpension och 2,5 procent sätts av till premiepension som spararen själv placerar antingen i Statens förvalsalternativ AP7 Såfa eller i privata fonder på fondtorget. Oavsett, tillhör den staten till dess att pengarna betalas ut som pension.

Hur går man då tillväga rent praktiskt när man vill börja ta ut sin allmänna pension?
I och med att vi har en flexibel pensionsålder i Sverige så kommer inte pengarna som ett brev på posten utan det krävs en ansökan om att du vill ta ut din allmänna pension.

Du kan börja ta ut din allmänna pension tidigast från och med 61-års ålder via Pensionsmyndigheten. Här hittar du bra frågor och svar gällande ansökan om att ta ut den allmänna pensionen.

SvD Näringsliv har en bra guide som tar dig med, steg för steg hur du går tillväga för att ta ut den allmänna pensionen, tjänstepensionen och ditt eventuella privata pensionssparande.

 

Peter Schlegel