Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Privatekonomiskt experiment blir teveserie i vår

I vår kommer en ny programserie med fokus på privatekonomi att sändas i SVT. Det blir en dokumentärfiction där verklighet och framtid möts.

Under några månader kommer fyra familjer att få uppleva ekonomiska förändringar som har direkt påverkar på deras privatekonomi. Det blir ett ekonomiskt experiment och familjerna coachas av sparekonomerna Claes Hemberg och Birgitta Piper, tidigare gästbloggare här på Förvalt.

”Det blir ekonomi i ultrarapid. Vi rullar fem år med ekonomiska förändringar på bara fem månader”, säger Claes Hemberg.

Tre frågor till Claes Hemberg om teveserien.

Vilka ekonomiska förändringar kommer familjerna att utsättas för?
De kommer bland annat att få uppleva höjda räntor, amorteringskrav, nya skatter som tillkommer, och bidrag som tas bort.

Jag och Birgitta kommer att guida två familjer var och peka på vad och hur de kan göra för att klara av förändringarna ekonomiskt.

Vad tror du att tittarna kommer att lära sig av programserien?
Det kommer att vara en folkbildande serie som belyser de ekonomiska förändringarna vi står inför i praktiken. Många kommer att känna igen sig i det vi tar upp, vilket kommer att vara en stark effekt av programmen. Det kommer att bli public service när den är som bäst!

Naturligtvis vet vi inte exakt vilka ekonomiska förändringar vi står inför, utan gör ett experiment utifrån vissa givna förutsättningar som ändras allt medan programmen sänds. Det blir en spännande bild av framtiden, men också av hur vi människor reagerar, vad vi kan göra, fällor, trösklar och trampoliner.

Vi kommer att lära oss vad konsekvenserna av stigande räntor, höjda skatter och amorteringskrav är och hur det påverkar vår privatekonomi i praktiken.

Vi kommer nog att väcka oro hos många men vi kommer även att erbjuda medicin. Vi kommer att lyfta vilka möjligheter och verktyg som finns när det blir ett tuffare ekonomiskt läge.

Vi kommer bland annat att tydliggöra hur viktigt det är att ha ett sparande, en reserv inbakad i sin privatekonomi. Något som 60 procent av svenskarna inte har idag.

I och med att familjerna som är med i programmen skiljer sig åt på olika sätt så tror jag att igenkänningsfaktorn hos många tittare kommer att vara hög.

Vad tror du att vi kan förvänta oss av vår ekonomi de närmaste fem åren?
En enkel sanning är att bolåneräntan kommer att gå upp och att amorteringskrav tillkommer. Det kommer att vara viktigt att kunna bolånepruta när räntorna stiger.

Från och med mars nästa år kommer bankerna att komplettera sina listpriser på räntorna med det snittpriset som spararna betalar. Det blir ett bra verktyg för privatekonomin.

När det blir ett ekonomiskt tuffare läge så drar vi in på konsumtion och resor. Det kommer vi att se kommande år. Vi kommer att ifrågasätta våra utgifter, prioritera och välja vad vi lägger pengar på. Ekonomi är att välja men det behöver inte vara tråkigt utan kan snarare ge en känsla av kontroll, vilket i sig är ett sundhetstecken.

Claes arbetar nu under hösten och vintern med att spela in programserien och avslöjar att de fyra familjerna som medverkar hittills har klarat sig bra och är på banan, trots stora förändringar i deras vardagsekonomi. Han tillägger att det naturligtvis kan vara tuffare för en familj eller privatperson som inte har en sparekonom som coachar och flåsar i nacken.

Claes tycker själv att han har lärt sig mycket under inspelningen så här långt och fått en tydlig bild av människors olika syn på pengar.

Jag ser fram emot programserien och kommer att blogga mer om den när den väl sänds i vår och det har Claes också lovar att han ska göra här på Förvalt. Det blir kul!

Louise Svensson