Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Rädda din ekonomi i sommar

Sommar är för många förknippat med en semesterkassa som ofta snabbt sinar. Det kostar att ligga på topp, vara ledig och ha långa dagar att slå ihjäl – och det blir många tillfällen att ”unna” sig saker. Vilka bra, billiga eller helt gratis saker finns det som räddar din och familjens ekonomi, så att inte september behöver kännas lika fattig som januari kan göra?

Här kommer några tips:

Semestra i din egen stad
Hur ofta tänker du inte att du borde besöka stans museum, aktuella utställningar eller något historiskt intressant på hemmaplan? Svårt att få till i vardagen, men perfekt under ledigheten. Barnsemester.se listar dessutom alla gratis museum i landet.

Besök bibblo
Strunta i att klicka hem en massa böcker, när de finns helt gratis på biblioteket. Här har du tidsfördriv om något. Ta chansen att underhålla barnen också – på biblioteket finns en uppsjö böcker även för dem, och ofta roliga rum för dem att hänga i.

Betygsätt baden
Vi har haft tur med vädret i år – och så även badtemperaturerna. Bada är gratis och ett sätt att liva upp de vanliga doppen är att betygsätta dem. Vilket anser ni i familjen, släkten eller kompisgänget är bäst? Varför? Gör er egen favoritlista och motivera! Passa på att dela listan i sociala medier, så andra får del av den, och du får säkert tips tillbaka om fler guldkorn.

Inspireras av årets sommarpratare
Sommar i P1 lever vidare och har förvisso hård konkurrens av alla nya poddar inom olika genrer. Men det är fortfarande något visst att lyssna på Sommar-signaturen och sedan ta del av en människas liv. Ett ekonomiskt perspektiv kan väntas från bland andra Anna Throne-Holst, vd för svensk-amerikanska Handelskammaren i New York, Victoria Silvstedt, fotomodell och entreprenör och Inge Thulin, företagsledare och vd för 3M. Här är hela listan över sommarpratare 2018.

Träffa djur
Besök en 4H-gård – helt gratis. De finns över hela landet och låter barn och vuxna träffa djur. Närmsta 4H-gård hittar du här.

Låna gratisbil
Om du vill ge dig ut i Sverige har du möjlighet till gratis hyrbil. Hertz Freerider listar exempelvis vilka bilar de behöver ha körda mellan olika städer. Kika om det klaffar med dina resplaner, annars kanske du får chans att upptäcka en stad du inte hade tänkt dig.

Snacka ekonomi
Som alltid är det helt gratis att prata om och lära sig mer om ekonomi. I sommar kan vi tänka oss att det har varit en hel del snack om fotbolls-VM, väder och semesterplaner under grillkvällarna. Men ta chansen att planera upp för höstens ekonomi. Det är en perfekt tid under sommaren att ta tag i surdegar och dåliga samveten. Då blir din ekonomiska höst garanterat roligare!

Louise Svensson