Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

De flesta pensionärer kan räkna med en höjning av pensionen mellan 500 kronor och 1 100 kronor per månad efter skatt 2023. Foto: iStock

Maria Schultz

Så här blir pensionen 2023

De flesta pensionärer kan räkna med en höjning av pensionen mellan 500 kronor och 1 100 kronor per månad efter skatt 2023.
– Den 1 januari kan du som är pensionär logga in och se dina personliga belopp för den allmänna pensionen 2023 på pensionsmyndigheten.se. Du som pensionär får även ett orange kuvert med samma information i mitten av januari, säger Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

Det är olika faktorer som påverkar utvecklingen av pensionsens olika delar. Premiepensionens förändring bestäms av hur fonderna har gått under året och här är utvecklingen negativ för en majoritet av pensionärerna.

– För de som har inkomst- och tilläggspension minskar köpkraften och även premiepensionen minskar för de flesta pensionärer. Den negativa utvecklingen mildras för de pensionärer som har garantipension och förmånsbestämd tjänstepension, säger Linda Wiese, analytiker på Pensionsmyndigheten.

Regelförändringar vid årsskiftet

  • Pensionsåldern för när man tidigast kan ta ut allmän pension höjs från 62 till 63 år (personer födda 1961 eller senare).
  • Pensionsåldern för när man tidigast kan få garantipension, inkomstpensionstillägg, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd höjs från 65 till 66 år (personer födda 1958 eller senare).
  • Sjukersättning och arbetslöshetsersättning betalas ut fram till månaden innan man fyller 66 år, till skillnad från tidigare 65 år (personer födda 1958 eller senare).
  • Förhöjt grundavdrag gäller från januari det år man ska fylla 67 år, till skillnad från tidigare 66 år.
  • Jobbskatteavdrag gäller fortsatt från januari det år man ska fylla 66 år.
  • Åldersgränsen för omställningspension och garantipension till änkepension höjs från 65 till 66 år (personer födda 1958 eller senare).
  • Rätten till garantipension för utlandsboende upphör.
  • Rätten att tillgodoräkna sig hemlandstid som bosättningstid för garantipension upphör (gäller för framtida pensionärer).

LÄS MER AV PRESSMMEDDELANDET PÅ PENSIONSMYNDIGHETEN