Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Uttaget av ålderspension sker senare, visar ny data från Pensionsmyndigheten. AP7 har pratat med Ole Settergren är analyschef och Alma Masic är analytiker på Pensionsmyndigheten. Foto: iStock, Pensionsmyndigheten

Maria Schultz

Så har vi påverkats av höjd riktålder 

Hur har vår pensionering påverkats av en höjd riktålder – och andra höjningar gällande vår pension? Jo, vi har fått en högre medelpensionsålder. Uttaget av ålderspension sker senare, visar ny data från Pensionsmyndigheten.

Vid årsskiftet 2022/2023 fick vi tre åldershöjningar vad gäller pension:

  • Lägsta åldern för att ta ut allmän inkomstgrundad pension höjdes från 62 år till 63 år. Den höjningen baseras på en höjd riktålder.
  • Åldern för när rätt till grundskydd infaller höjdes från 65 år till 66 år.
  • LAS-åldern (lagen om anställningsskydd) höjdes från 68 år till 69 år.

Pensionsmyndighetens nya data visar att höjningarna har lett till att vi svenskar väljer att ta ut ta ut ålderspensionen senare. Den genomsnittliga åldern för pensionsuttag har stigit kraftigt. Nu är den genomsnittliga åldern 66 år – en ökning med 1,2 år jämfört med 2022.

– Det har vi aldrig sett tidigare, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

Ökningen spås stanna av

Antalet nya pensionärer har därmed minskat det senaste året och var 80 000 under 2023. 

Spridningen om när man väljer att gå i pension har också ökat. Tidigare har flest gått i pension vid 65 år, men endast 22 procent valde att göra det som 65-åringar 2023. 

Under 2024 spås den kraftiga ökningen av medelpensionsåldern dämpas. Då kan nämligen personer i den yngsta årskullen påbörja uttag av allmän pension – som 63-åringar. De som är födda 1961 kunde inte ta ut allmän pension under 2023 utan behövde vänta till 2024.

Vi har uppskattat att pensioneringsåldern faller till omkring 65,6 år, baserat på beteenden vi såg vid förra pensionsåldershöjningen 2021. Det ska bli väldigt intressant att se nästa år när vi har fått data, säger Alma Masic, analytiker på Pensionsmyndigheten.

Läs också: Dubbelt så många jobbar efter pension

Så har andra länder valt att höja

Sveriges pensionshöjningar har varit hela år, medan andra länder har valt andra sätt. Finland har exempelvis haft månadsvisa höjningar, medan USA höjde pensionsåldern med ett kvartal under många år och gick från 65 till 67 år. 

– Det är olika i olika länder. I Sverige har vi haft enklare att kommunicera höjningarna i år. Men helår här handlar främst om skatte- och socialförsäkringsregler, säger Ole Settergren.

Läs också: Pensionsmyndighetens rapport “Pensionsåldrar och arbetslivets längd 2024”.