Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Peter

Så sparar du med guldkant 

Många slutar lyssna så fort de hör ordet spara. Sparande likställs ofta med något trist. Det du gör är att du fördröjer din konsumtion till ett senare tillfälle. Det går lätt stick i stäv med begäret vi känner idag och det är ju tråkigt att behöva vänta. Men, bara för att du sparar behöver du inte ge upp allt. Med några enkla knep kan du få ihop en hel del pengar utan att försaka guldkornen i livet.

Här är exempel på hur en familj kan få ihop 50 000-80 000 kronor på ett år:

 1. Bolån
Det enkla sättet är att pruta. Fråga inte bara din bank utan få in tre förslag och spela ut dem mot varandra. Det är en snabb besparing och kan göra en stor skillnad på dina räntekostnader om du inte har gjort det tidigare.

Spara: Cirka 12 000 kr/år i en vanlig familj.

2. Försäkringar 
Är du överförsäkrad? Många har dubbla försäkringar – kanske en som du har tecknat själv och även en via ditt fackförbund. Fundera varje gång du blir erbjuden att köpa en försäkring, till exempel vid resor eller försäkring till tv. Jämför dina försäkringar och andra löpande utgifter en gång per år. Ofta finns det erbjudanden om fri årsavgift eller liknande när man byter eller förnyar.

Spara: Cirka 5 000 kr/år.

3. Ha en buffert 
Ta kontroll över din ekonomi och största nyckeln till det är en buffert, förslagsvis på två månadslöner. Då behöver du inte ta smålån för oförutsedda händelser. Mindre lån har ofta en hög ränta.

Spara: Cirka 5 000 kr/år i räntekostnader om du lånat 50 000 kr.

4. Bil 
Många har två bilar idag, men kan man spara in en av dem och använda sig av exempelvis bilpool har man gjort en stor vinst. Så kolla alternativ till bil.

Spara: Cirka 50 000 kr/år för en vanlig bil med garage.

5. Sälj och köp saker på säljsajter/grupper 
Gör en utrensning i garaget eller förrådet – du hittar säkert 10 000
kronor där. Pengar som man inte tänker på att man har. Gör
tvärtom också, kolla om det du behöver finns begagnat på nätet. Det sparar du också på.

Spara: Cirka 10 000 kr/år

Om du planerar din ekonomi och medvetet sparar in på större saker som exemplen ovan har du råd med både sparande och en guldkant på tillvaron – som att resa, gå på restaurang och spa. Det här ”unnandet” är också viktigt när du är duktig och drar in på andra saker.

En bra morot med ditt framtida sparande är att du med det förhoppningsvis själv kan bestämma när du vill gå i pension.