Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Schweiz och Sydkorea i VM-final

Idag kickar fotbolls-VM igång och den 18 juni är det premiärmatch för Sverige mot Sydkorea i Sveriges premiärmatch. Dagens industri gjorde häromveckan sin egen VM-version i ekonomi. Vem vinner? Och var placerar sig Sverige?

Trots att ett land som Brasilien bollmässigt är favorittippade som vinnare åker de fort som attan ut när det gäller den ekonomiska versionen. Det säger DI:s analytiker Johanna Jeansson som räknat på vilken nation som vinner VM i ekonomi tillsammans med kollegan Mikael Vilenius.

Den ekonomiska VM-finalen går istället mellan Schweiz och Sydkorea.

– Det här är exempel på två länder som är i varsin del, cykliskt och defensivt. Sydkorea har precis som Sverige en hög exportandel, ungefär hälften av BNP går på export, de ligger nära många tillväxtmarknader i Asien och de brukar följa med den globala konjunkturen, säger Johanna Jeansson i DI-tv.

Ekonomi-finalen blir en hård kamp mellan två otippade fotbollsnationer, Schweiz och Sydkorea, där guldet till slut går till landet som enligt analytikerna också är ett bra placeringsalternativ just nu:

– Schweiz ses som en säker hamn att stoppa sina pengar i om man är mer rädd för att förlora pengar snarare än att jaga snabb tillväxt. Så i dagens konjunkturoroliga läge är det ändå intressant att Schweiz tar hem segern i ekonomi-VM, säger Johanna Jeansson.

Schweiz har läkemedel, banker och andra “defensiva” sektorer som Jeansson radar upp.

Sverige då? Sverige har hamnat i dödens grupp – både ekonomiskt och i verkliga fotbolls-VM när vi tävlar mot Sydkorea, Tyskland och Mexiko i gruppspelet. Även om Sverige slår ut Tyskland i det “ekonomiska” gruppspelet tar sagan snabbt slut för svensk del i ekonomi-VM.

Vi hoppas såklart att det går bättre i slutet av juni. Bänka dig och håll alla tummar. Här är svenska landslagets gruppspelsmatcher:

Måndag 18/6 kl. 14: Sverige-Sydkorea
Lördag 23/6 kl. 20: Tyskland-Sverige
Onsdag 27/6 kl. 16: Mexiko-Sverige

Louise Svensson