Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Foto: Privat/iStock

Maria Schultz

Skapa nya sparvanor – trots skakiga tider

När ekonomin skakar kan det kännas knivigt att tänka på sparande mitt i allt. Men – det kan också vara exakt rätt tillfälle att komma igång på allvar.

Det är svettigt att logga in på sitt sparkonto och antingen se det gapa tomt eller att sparandet i aktier och fonder har sjunkit i värde med kanske 25-30 procent under året. De röda siffrorna skriker liksom till dig.

Att dessutom räntan på bolån går uppåt, likaså inflation och elräkningarna bidrar inte direkt till någon kalasstämning ekonomiskt.

Men försök undvika att kliva i den klassiska fällan – att ta ut dina eventuella sparpengar i panik.

– Folk kan bli väldigt skrämda och rädda när de ser sitt sparande och innehav sjunka. De tar ut sina pengar, men det är nästan alltid helt omöjligt att tajma marknaden. Att fortsätta med sina regelbundna månadsinsättningar är det absolut bästa just nu, säger Patrick Grimlund, investerare och tidigare programledare för Lyxfällan. 

Han tycker att det trots en skakig ekonomisk omvärld ändå är ett ypperligt tillfälle att dra igång eller växla upp sitt sparande:

– Absolut. När man är i någon slags ekonomisk kris eller kris i livet måste man ofta förändra något. Det är en chans att börja om, med nya rutiner och nya vanor. När allt annars bara flyter på och du inte är speciellt bekymrad kan det vara svårt att motivera sig själv, att bryta mönster. 

Steg ett tycker han är att sätta upp ett månadssparande med automatisk överföring från lönen, direkt när du får in pengarna den 25:e.

– Många gör misstaget att de betalar alla räkningar, roar sig lite och tänker spara det som är kvar i slutet av månaden. Det är sällan något alls. Börja i andra änden istället. Spara tio procent av lönen eller det som är realistiskt och för över pengarna per automatik till en aktiefond eller ett sparande som du själv föredrar. 

Patrick tycker att du som inte har en buffert för oförutsägbara utgifter bör bygga upp den allra först. 

– Viktigt att ha nu när elräkningarna blir hiskeligt dyra och räntorna springer iväg. 

Hur stor bufferten bör vara beror lite på din situation. Är du ett singelhushåll utan barn kan det räcka med två-tre månadslöner i buffert. Om du har familj och en-två bilar plus en sommarstuga kan du behöva ytterligare ett par månadslöner sparade. 

När nya rutiner ska till är mikrovanor att föredra – där exempelvis ditt sparande börjar i mindre grad, för att öka över tid.

– Det är mycket lättare att göra små förändringar. Säg att du kanske har ett sparande på 1 500 kronor idag och justerar upp till 2 000 kronor. Det är realistiskt och blir mycket över tid. Om du istället ska göra en stor förändring och tänker spara 50 procent av din lön är det lätt att ribban sätts så högt att det inte blir någon förändring alls. Du blir bara nedslagen, säger Patrick.

Hur ser ditt eget sparande ut?

– Jag har månadssparat regelbundet, ända sedan jag var student och ökat successivt över tid. Som student kanske jag bara sparade några hundralappar, men ökade med första lönen. Idag när jag jobbar mycket med investeringar i bland annat onoterade bolag har jag en annan typ av sparande, men har alltid kvar det regelbundna. 

 

Fakta: Boktips för att skapa sparvanor

James Clear.

James Clear är världsledande expert på vanebildning och har skrivit boken ”1%-metoden – små förändringar, stora resultat”, där han avslöjar praktiska strategier om hur du bildar nya goda vanor och skapar lysande resultat. 

I boken beskriver han hur han som ung får ett basebollträ i ansiktet, flygs akut till sjukhus och försätts i konstgjord koma. Han hade kunnat ge upp där och då.

Men det var under den tuffaste tiden i livet som han satte vanorna som skapade de stora framgångarna.

I boken skriver han: ”Vi drabbas alla av svårigheter, men i det långa loppet är vår livskvalitet ofta beroende av kvaliteten på våra vanor. Så länge du behåller samma vanor får du samma resultat. Men om du är beredd att förbättra dina vanor är allt möjligt.”