Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Svenskar har dålig koll på ekonomin

I går skrev DN att få svenskar har ekonomikoll. Det visar resultaten från en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Avanza bank vars utfall vittnar om att endast 38 procent har koll på grundläggande ekonomiska begrepp. Undersökningen visar också att unga, 19-29 år, har sämre koll på privatekonomin är äldre.

En annan undersökning gjord av Swedbank visar att mer än var fjärde svensk har sämre koll på sin ekonomi under sommaren jämfört med resten av året.

Att så pass många inte ha koll på privatekonomin eller dess begrepp är lite oroväckande. Speciellt med tanke på att allt större finansiellt ansvar läggs på individen. Att svenskarna dessutom checkar ut från privatekonomin under semestern förstärker det lättsinniga intrycket.

Ändå är det inte några större ansträngningar som behövs. Se till att du har koll på grundläggande ekonomiska begrepp som ränta och avkastning. Gör en budget och börja sedan månadsspara för kommande semestrar så slipper du obehagliga överraskningar när räkningarna ska betalas.

Så handen på hjärtat, hur mår plånboken så här i slutet av sommaren och hur är det med ekonomikunskaperna?

Nedan kan du konditionstesta din plånbok samt testa dina ekonomikunskaper.

Familjeekonomen Bodil Hallin har satt ihop ett konditionstest för semesterekonomin. Kolla om den är i trim eller följ Bodils råd och justera inför kommande semester.

Hur bra koll har du på din privatekonomi?

1) Föreställ dig att du har 100 kronor på ett sparkonto, där räntan är 2 procent om året. Hur mycket pengar tror du att du har på kontot efter fem år om du låter pengarna finnas kvar på kontot?

  1. Mer än 102 kronor
  2. Precis 102 kronor
  3. Mindre än 102 kronor

2) Föreställ dig att räntan på ditt sparkonto är 1 procent per år och inflationen är 2 procent per år. Kommer du då att kunna köpa mer, mindre eller exakt lika mycket för pengarna på kontot efter ett år?

  1. Kan köpa mer än i dag.
  2. Kan köpa lika mycket som i dag.
  3. Kan köpa mindre än i dag

3) Är följande påstående sant eller falskt? ”Att spara i ett enskilt företags aktier ger vanligtvis en säkrare avkastning än en aktiefond”.

  1. Sant.
  2. Falskt.

Rätta svaren hittar du här

Lycka till!