Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Ta inte rygg på Buffet, lyssna på vad han säger

Svenskarnas fondsparande slår rekord! Senaste fem åren har fondförmögenheten så när som fördubblats till 3 874 miljarder. Bara i september ökade den totala fondförmögenheten i Sverige med drygt 127 miljarder kronor. I slutet av månaden var 58 procent placerat i aktiefonder enligt statistik från Fondbolagens förening.

Det är börsens starka utveckling som bidragit till att vi slagit rekord säger Johanna Kull till DI. Att fondsparandet tar fart är kanske inte så konstigt. När börsen utvecklas positivt hoppar alla på tåget för att få bättre avkastning på investeringarna. Pressen hakar på med spaltmetrar av placeringsråd och listor över de bäst avkastande aktierna, och likaså gör många sparexperter. En återkommande rekommendation är att ”gör en copy cat”, det vill säga att titta på de som har lyckats bäst och göra likadant. Och plötsligt låter allt väldigt enkelt.

Här om dagen listades tio goda råd om aktier och placeringar utifrån två av våra mest framgångsrika investerare, nämligen Warren Buffett och hans parhäst Charlie Munger.

Råden går bland annat ut på att utnyttja ränta-på-ränta-effekten, spara 10 procent av din inkomst samt samla kunskap och fokusera på kvalitetsbolag. Devisen är att genom att följa dessa råd så ska du kunna göra lika framgångsrika investeringsbeslut som herr Buffet.

Men går det ens att vara en copy cat på Buffett. Vi har tidigare bloggat om hemligheterna bakom Buffetts framgångar. Tre hörnstenar i hans förvaltningsstrategi är stockpicking av långsiktiga värdebolag, belåning av innehaven (hävstång) och exceptionellt låga kreditkostnader. Denna möjlighet har få tillgång till, belåning skulle nog till och med många avråda småsparare från. Om det nu är dessa tre hörnstenar eller kanske rent av tur, talang och timing som är den bästa förklaringen kan diskuteras men utan tvekan har framgången flera dimensioner och är svår att härma.

Att Warren Buffett är en stjärna och en förebild för många aktiva förvaltare när det kommer till aktieinvesteringar är det få som säger emot. Därför är det intressant att när han själv ska ge råd säger han ”put your money in index funds and move on”. Simple as that!

För faktum är att även Buffet har svårt att slå index ibland. Nästa gång du läser goda råd om aktieplaceringar ställ dig frågan: finns det en rimlig chans att jag kan vara smartare än marknaden över tid? Om du känner dig tveksam, försök inte att göra en copy cat på Buffett, utan lyssna på hans råd.

 

Louise Svensson