Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

The Fresh start effect

I sin senaste artikelserie skriver SvD om att skapa nya vanor som ger kraft året om. Efter semestern infinner sig nämligen The Fresh start effect hos många av oss. Det handlar om att vi efter ledigheten ofta känner oss extra motiverade att förbättra oss på olika sätt, samtidigt som vi har en tendens att bortse från forna misslyckanden. Det kan handla om en sundare livsstil, mer tid med familjen eller att spara undan pengar för framtiden.

Psykologen Oscar Henriksson menar att det finns ett antal knep när det gäller att skapa en rutin av ett beteende. I dagens tidning delar han med sig av tio knep som kan hjälpa oss att lyckas med nya vanor, en gång för alla.

Att inte sätta ribban för högt är viktigt och ofta något som är anledningen till att vi ger upp. Det är istället bättre att starta med myrsteg och vänja sig vid det nya. Även att upprepa ofta, lite varje dag är lättare att jobba in till en rutin än större punktinsatser någon gång i veckan. Enligt Oscar finns det en folkvisdom som säger att det tar 21 dagar innan det nya beteendet blir en vana, men det är också beroende av svårighetsgraden och belöningen vi uppfattar att det nya beteendet ger.

Att spara pengar kan vara svårt att få till, antingen anser vi oss inte ha möjlighet eller så ger vi upp och sätter sprätt på pengarna.

I våras läste jag om spar-appen Dreams och laddade ner den. Jag triggades av angreppssättet att förändra små vanor och förvandla onödiga utgifter till sparande pengar. I mitt fall ledde det till att jag numera skippar hämtkaffen på väg till jobbet och på så vis sparar 35 kronor per dag. Pengarna dras från mitt lönekonto och sätts in på mitt Dream-konto. Och jag varken märker eller tänker på det. Min belöning?! En alldeles för dyr handväska som jag närmar mig med myrsteg.

Louise Svensson