Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Tio snabba med economistan Anna Svahn 

25-åriga Anna Svahn syns flitigt i bloggar, poddar, forum och nu även i bokform. Hon har skrivit Investeringsguiden som kom ut i april, driver Feminvest och Economista för att få fler kvinnor intresserade av ekonomi. Dessutom kör hon podden Outsiders med sambon och före detta hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding. I år utsågs hon av Veckans affärer till en av Sveriges 101 supertalanger (plats 10 bland finansfolket).

Mycket händer för dig – mycket ekonomi! Hur började det intresset?
Ja, det har varit ett helt galet år! Jag har alltid varit intresserad av ekonomi men intresset för investeringar blev stort när jag pluggade företagsekonomi och samtidigt jobbade heltid. Som student med en heltidslön utan att ha tid att spendera pengarna började jag istället investera.

Vilket bolag köpte du själv aktier i senast?
Jag köpte Fortnox i höstas men annars har jag mest placerat i mjuka råvaror och guld i år. Eftersom jag är intresserad av just råvaror så söker jag efter olika sätt att exponera mig mot den marknaden.

Vilket ämne bloggar du helst om?
Jag är mest intresserad av alternativa tillgångsslag. Vi talar ofta om att ”köpa billigt och sälja dyrt” men få applicerar strategin på olika marknader. Jag är överlag intresserad av att utmana gamla sanningar inom finans genom att lyfta alternativ till aktiemarknaden. Det handlar delvis om att ta bort stigmat kring andra tillgångsslag men även att få fler småsparare att utmana sig själva genom att titta på andra marknader.

Dröm-poddgäst?
Bra fråga. Stefan Ingves kanske, jag skulle vilja djupdyka i hans tankar om minusränta och verkligen ta reda på hur han menar att det skulle främja svensk ekonomi på sikt.

Vanligaste frågan från kvinnor du ser i ekonomiforum?
Pensionsfrågor! Många undrar hur de kan fördela föräldraledighet eller hur mycket de behöver spara utöver sin tjänstepension. Det känns skönt att fler och fler tidigt väljer att ta ansvar för sitt pensionssparande och väljer att faktiskt sätta sig in i sin ”framtida lön” mer nu än tidigare.

Hur sparar du till din pension?
Bland annat i Brummer Multi Strategy 2XL, historiskt bra avkastning och spännande diversifiering i Brummers hedgefondutbud.

Ett bra tips du vill skicka med från er nya bok?
Att våga titta på andra tillgångsslag än aktier! Det finns mycket alternativ som just nu är mycket lägre värderade än just aktier.

Senaste diskussionen på temat ekonomi som du hade med din sambo?
Vi diskuterar ekonomi dagligen, bollar investerings- eller bolagsidéer och pratar om vad nästa avsnitt av ”Outsiders – Syding & Svahn” som är vår gemensamma podcast om finans ska handla om. I det senaste avsnittet avhandlar vi skillnaden mellan digitalisering och tech och funderar på hur värderingsmultiplarna på techbolag kan vara så höga.

Hur firade du att du blev en av Sveriges supertalanger?
När jag fick mejlet så var jag faktiskt i Sri Lanka med min sambo och hälsade på en vän. Vi satt i en taxi och det kom skurar av monsunregn. När vi kom tillbaka till vår väns lägenhet firade vi genom att nattbada i poolen på taket i spöregnet. Jag minns fortfarande känslan när det började gå upp för mig att jag faktiskt fått utmärkelsen, det var otroligt kul att få erkännande för det jag gjort hittills även om det finns otroligt mycket mer att göra framöver!

Semester 2018 – hur ser den ut för Anna Svahn?
Det blir inte så mycket semester för min del. Jag åker till Almedalen i början av juli och sedan till Båstad under tennisveckan för att föreläsa om hållbara investeringar. Sedan åker vi ner till Aten ett par veckor i augusti där jag kommer att ägna dagarna åt att skriva färdigt min andra bok som har deadline i september och kommer ut i butik i början på nästa år. Den handlar om att bygga nätverksrelationer och bygger på forskning med filosofiska inslag från mig.

Här kan du läsa mer om Anna, http://annasvahn.se/

Louise Svensson