Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Tjejen som var i Davos

Steve Jobs gjorde det, likaså Dag Hammarskjöld redan på 50-talet. Buddhistmunkar har dock utövat och känt till fördelarna med meditation i årtusenden. Men det är först nu det kommer riktigt högt upp på agendan.

I torsdags morse var det dags att för ett gäng toppolitiker i Davos att bli övertygade. De började sin morgon med slutna ögon tillsammans med Goldie Hawn. Filmstjärnan har mediterat sedan 70-talet och har en stark tro på att barn kan dra nytta av meditation, vilket var hennes uppdrag att övertyga politikerna om. 

Tjejen som var i Davos

Västerländska forskare har också börjat studera vad som egentligen händer i kroppen och hjärnan när vi mediterar. Studier visar på mängder av positiva effekter hos de som mediterar regelbundet. Bland annat stärks förmågan att fokusera, uppleva positiva känslor, vara kreativ och känna empati, samtidigt som oro och ångest dämpas. Enligt en studie gjord av Harvard Business Review är meditation till och med en gemensam nämnare bland många framgångsrika ledare.

Med tanke på det är valår så kanske meditation är något för våra svenska politiker att överväga. För oss vanliga dödliga kanske det kan vara något att dämpa pensonsångesten med. Den brukar ju särskilt skölja över svenska folket när det orange kuvertet dimper ner i brevlådan, och det gör det snart.

För den som vill testa finns det självklart en meditations-app! Vill man gå steget längre, kan man tittta på en annan människa meditera i 15 minuter till en halvtaskig bongotrummis nedan. Trevlig helg!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=v1Gvh6n5pWE]