Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Johan Florén

Trump fimpar klimatlagstiftning för att låtsasrädda kolindustrin

Ska man säga något positivt om president Donald Trump så tycks han anstränga sig för att hålla sina vallöften. Ett löfte vara att riva upp Clean Power Plan (CPP), USA första policy någonsin för att begränsa koldioxidutsläppen och klimatförändringen, som Obama arbetade fram inför klimatmötet i Paris 2015.

“Did you see what I did to that? Boom, gone,” Donald Trump said about the clean power plan last year.

I förrgår levererade president Trump på sitt vallöfte när Affordable Clean Energy (ACE) presenterades. Namnet för tankarna till Orwells bok 1984. Enligt den amerikanska miljöskyddmyndigheten EPA kommer bara luftföroreningarna som följer av ACE medföra upp till 1400 dödsfall per år fram till 2030. Trumps nya policy innebär bland annat att de nationella utsläppsmålen avskaffas när CPP går i graven.

Nu skulle man kunna tro att Trump vill förbättra kolindustrins förutsättningar för att stärka ekonomin och arbetsmarknaden, men det stämmer inte. Kolindustrin är sedan länge en betydligt mindre del av arbetsmarknaden än till exempel sol och andra förnyelsebara energikällor. Dagens gruvarbetare är tre gånger så effektiva jämfört med 1980, men framför allt har billig naturgas gjort att kol inte längre är en konkurrenskraftig energikälla, helt oberoende av klimatlagstiftningen.

Men varför gör han då på detta viset? I går skrev vi här på Förvalt att USA:s president backar in i framtiden. Det gör han av en anledning. Om jag ska fortsätta säga positiva saker om president Trump, har han ovanligt bra koll på sin väljarbas. Och den längtar inte in framtiden.

Det är handlar helt enkelt om nostalgipolitik. ”Once upon a time, back when America was great, coal was king”.

Trump väcker väljarnas hopp att svunna tiders storhet ska återupprättas. Och som bekant är hoppet det sista som överger människan.

Johan Florén