Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Upp ur pensionsträsket och svinga dig in i din pensionsdjungel!

Ombytt och klar för ett helt gratis pass i pensionsdjungeln? Bara att lyfta på lite stockar och använda egna kroppen.

  • Pensionssurfredskap dator eller platta – check!
  • E-legitimation och/eller kod från pensionsmyndigeten – check!
  • Taggad – nu ska det hända – check!

Elisabeth_cyklar 1

Det blir lite cirkelträning, med fokus på uthållighet – pensionen kan vara långt borta i andra änden av djungeln. Hur ska du tänka här, för bästa funktionella träning?

Sätt ena foten framför den andra och gå till Minpension.se. Logga in till höger, stanna upp och andas in, andas ut…

Nå – hur känns det när du ser dig sträcka på armarna och börjar plocka äpplen och päron, eller sträcka ut fötterna efter kottar? Lite som att doppa tårna i ett pensionsträsk med iglar och annat läskigt?

Nu börjar vi! Första stationen är allmän pension, det vill säga det du kan se i det årliga orangea kuvertet, som du kanske har i någon låda, oöppnat. Deprimerande lite pengar, tycker du kanske. Här på Minpension.se blir det ofta lite roligare i djungeln. Kanske inte jätteparty med King Louie, men lite mer att smaska på än bara oranget apelsinkuvert.

Inkomstpension – en bit av djungeln; för många lite äldre ett stort belopp. Men glöm tillsvidare. Enda sättet att påverka den är att fixa högre lön och det gör du inte här.

Premiepension – där står det något om fonder. Den ska du komma ihåg. Men vi tar alla fonder på en gång när vi kommit till en lite intensivare del av träningen. Ingen mening att bara titta på en kotte på marken när du kan hoppa upp och ner mellan äpplen och kottar samtidigt. Nu vet du att premiepensionen finns. Spara bild eller notera fonderna. Andas in och ut…

Byt till nästa station. Rubrik tjänstepension, blå färg. Nu kan det bli en riktig smurfsoppa av det hela, så nu gäller det att vara fokuserad. Titta på kolumnen kapital, som du kan göra något åt. Tänk att du kör Coreträning och foka lite nu. Hur ska du få fläbbet runt midjan att bli så mycket muskler som möjligt? Six pack i pension! Än engång tänker jag be dig hålla igen lite, spara bild eller notera fonderna, så du orkar till sista stationen och slutliga öset innan avtrappning. Andas in, andas ut…

Byt till nästa station, privat pension, grön färg, kanske grönt nylle? Du har tränat ett tag i djungeln nu. Samma fokus här, kolumn kapital ska bli så trimmad som möjligt. Nu har du gjort touch down på alla högar med kapital i din egen pensionsdjungel. Spara info om fonderna som tidigare. Sedan ingen paus, rakt över till nästa station!

Börja tänka helhet. Alla delar samverkar. Kan inte bara träna enorma biceps och knata runt med tunna lår. Nu kör vi med hela kroppen på en gång! Hitta en balans/allokering som passar dig och som kan hålla i längden.

Foka igen! Dags för sista rycket! Kom igen nu! Kämpa! Se sanningen i vitögat. Sitter du fast i ett pensionsträsk med dyra fonder? Har du ens tänkt på att se det som en helhet? Läcker din pension iväg i en massa små bäckar ut ur din egen del av djungeln?

Elisabeth_cyklar 2

Nu är du i mål med ditt första pass! Helt slut, andas in, andas ut…

Avtrappning, ligg på golvet, stretcha lite, summera intrycket av träningen. Nu har du börjat, du har vågat dig in, börjat hitta dina svagheter, det som kan bli bättre.

Nästa pass ska du få använda lianer. Du ska börja svinga dig fram utan risk att råka doppa tårna eller hela kroppen i pensionsträsket. Blodigelfritt.

Du kan flyga.

Elisabeth Wass