Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Peter

Vad det är roligt att jobba ihop!

En av styrkorna i AP7:s ägarstyrning är att vi, som en universell ägare, kan hitta många spännande samarbetspartners. När investerare går samman och gör sin röst hörd kan man verkligen påverka bolagen man gemensamt äger till att ändra sitt beteende eller så ett frö till att förändra gamla och djupt rotade förhållningssätt. Ett av verktygen i det arbetet är att lägga resolutioner på bolagstämmor med förhoppningen att med stöd av andra aktieägare kommer bolagen lyssna på vad investerarna efterfrågar.

I veckan gjorde AP7 precis detta. Tillsammans med ett gäng andra investerare, bland de större kan nämnas The Church of England Pensions Board och den australiensiska pensionsfonden Local Government Super, lade vi gemensamt resolutioner till Rio Tintos årsstämma. Under ledning av den australiensiska organisationen Australasian Centre for Corporate Responsibility (ACCR) har vi lagt fram ett aktieägarförslag med önskan om att Rio Tinto ska:

  • Presentera vilka branschorganisationer de är medlemmar i och hur mycket medlemskapen kostar bolaget.
  • Utvärdera om branschorganisationernas ställningstaganden är i linje med Rio Tintos policy och finansiella intressen.
  • Presentera var gränsen går för att bolaget ska lämna en branschorganisation som de anser inte agerar i linje med Rio Tintos värderingar.

Rio Tinto är ett stort gruvbolag, är noterat både i London och Sydney och AP7 äger aktier i bolaget för runt 800 miljoner kronor. Nu hoppas vi och håller tummarna för att det är fler investerare på stämmorna senare i vår som röstar för vårt förslag!

Vill du läsa mer om detta så finns det en bra artikel från The Guardian här.

Trevlig helg!