Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Vad gäller för pensionssparande i AP7?

Vi har två exceptionellt bra börsår bakom oss och en fortsatt fin utveckling för AP7 aktiefond. Det har medfört att vi fått en hel del frågor om vad som gäller för pensionssparande i AP7 Såfa.

Det som bör sägas i samband med börsuppgång och en tid med bra avkastning är att det svänger på börsen. Efter en tid av uppgång står vi med all säkerhet inför en nedgång, när den kommer är det dock ingen som vet.

Med det sagt, kommer här svar på några frågor vi fått från sparare den senaste tiden.

En av de vanligaste frågorna är, om det är möjligt att flytta tillbaka premiepensionen till AP7 Såfa om man en gång gjort ett annat fondval? Och följdfrågan har varit om det finns några begränsningar för hur många byten som går att göra till och från det statliga alternativet AP7 Såfa?

Svaret på den första frågan är ja, det är möjligt och svaret på följdfrågan är nej, det finns inte några begränsningar för hur många byten man får göra.

Det kan också tilläggas att man måste placera hela sin premiepension i AP7 Såfa. Det är 100 procent Såfa som gäller, och det grundar sig i att AP7 Såfa är en fondportfölj som har en given fördelning mellan räntor och aktier. Fördelningen anpassas automatiskt efter spararens ålder och gör att hela innehavet måste placeras i AP7 Såfa.

För den som vill sätta ihop sin egen portfölj är det möjligt att välja någon av fonderna AP7 Aktiefond och/eller AP7 Räntefond, vilka är byggstensfonderna i AP7 Såfa. Då bestämmer man själv fördelningen och det är möjligt att kombinera dessa val med andra privata fondalternativ.

En annan vanlig fråga är om det går att spara sin tjänstepension i AP7 Såfa eller om det är möjligt att välja AP7 aktie- eller räntefond för sitt privata fondsparande. Det enkla svaret på den frågan är nej, det är inte möjligt. På frågan om det finns planer på att i framtiden erbjuda tjänstepension eller privat sparande i AP7 svarar vår vd, Richard Gröttheim så här.

Något som kan vara bra att lägga på minnet är att förvalsalternativet AP7 Såfa är speciellt anpassat för de som inte har intresse av att sätta i hop sin egen fondportfölj. AP7 Såfa är även utformat för att komplettera inkomstpensionen.

Louise Svensson