Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

Vad gör Claes Hemberg idag?

I februari valde Avanzas tidigare sparekonom Claes Hemberg att lämna in passerkortet. Efter 20 år och en dag kände han att det var dags.

Nu då, hur ser en vanlig dag ut i ditt “nya” liv?

– Nu träffar jag också människor, gärna folk som har spännande perspektiv, som uppfinnare, företagare och forskningschefer. Jag har framför allt tittat närmare på två områden: energiområdet och stordata. Jag tycker mycket om Excelark och tänker på vad man kan göra om man lägger tid på siffror i datan som man har samlat in. Det händer saker i så många verksamheter där man automatiskt får fakta eller siffror som läggs på hög. Det behövs bättre tjänster och rätt produkter för detta.

Vill du kliva in i något företag tror du?

– Just nu träffar jag, intervjuar och bloggar om dem som har saker att berätta. Men jag vet fortfarande inte exakt vad jag ska göra. Jag är intresserad av företag som driver någon form av samhällsförändring. Som energifrågan eller hur vi använder stordata. Jag folkbildar gärna inom sådant fram över.

Sparperspektivet då?

– Jag har lagt det på hyllan. När jag började som sparekonom var jag ensam i myllan, men i dag finns tio olika sparekonomer, som gör det jobbet.

Saknar du något?

– Arbetskamraterna. Så är det ju. Men jag springer på en del här och där, till exempel när jag föreläser. Jag har jobbat i 20 år i samma värld och kan den ganska bra. Men jag går inte så mycket från något utan mer till frågor och saker som jag är nyfiken på.

Läs mer på Claes Hembergs blogg “Nästa fråga”.

Senaste nytt


Marknaden kan vara en bra klimattjänare


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.


Gig-ekonomin - kan bli en pensionsfälla

För många är Gig-ekonomin synonymt med frihet. Men vad få vet är att det kan få ödesdigra konsekvenser. Därför har Förvalt intervjuat Pensionsmyndigheten om vad som gäller.


Hur lurar man hjärnan att spara smart?

Livet är fyllt av frestelser och direkta belöningar. Lär dig att undvika de tankefällor som finns inbyggda i våra hjärnor och fatta finansiella, smarta beslut.