Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

Vad händer med mina sparade pengar om jag dör?

Frågor om efterlevandeskydd är ett återkommande tema som vi tidigare besvarat och bloggat om. En närliggande fråga gäller vad som händer med de sparade pengarna om man skulle dö i förtid och inte har efterlevandeskydd?

I premiepensionssystemet får spararna ta del av så kallade arvsvinster. Det är pengar från andra sparare som dött. Omvänt fördelas dina återstående pensionspengar till övriga i pensionssystemet när du dör, om du inte tecknat något efterlevandeskydd.

I samband med att du ansöker om att börja ta ut din premiepension är det möjligt att teckna efterlevandeskydd hos Pensionsmyndigheten. Väljer du att ha efterlevandeskydd blir pensionen lägre eftersom den då förväntas betalas ut under längre tid.

Om du valt att teckna ett efterlevandeskydd kan du inte ångra dig. Dock upphör skyddet om du skiljer dig eller om samboförhållandet eller partnerskapet upphör, vilket du måste anmäla till Pensionsmyndigheten så att de kan räkna om din premiepension.

Monica Petersson bloggade igår om frågorna ovan och hänvisar till bra länkar om vad som gäller för efterlevandeskydd för premiepensionen. Hon passar även på att slå ett slag för enklare pensionsinformation till spararna. Vi håller med och säger: Heja, Monica!

Louise Svensson

Senaste nytt


Företagens hållbarhetsarbete hotas av ”greenwishing”


Regeln som bäst förklarar ränta-på-ränta

Ränta-på-ränta effekten är något vi pratat om ofta på Förvalt, men det kan inte nog tas upp hur viktig den effekten faktiskt är.


Marknaden kan vara en bra klimattjänare

PRI in Person 2019, som gick av stapeln i Paris i veckan, är den största konferensen för hållbara investeringar som genomförts hittills. Under konferensen kom frågan upp om näringslivet och finanssektorn kommer att kunna lösa klimatproblemen.


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.