Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Vad händer med mina sparade pengar om jag dör?

Frågor om efterlevandeskydd är ett återkommande tema som vi tidigare besvarat och bloggat om. En närliggande fråga gäller vad som händer med de sparade pengarna om man skulle dö i förtid och inte har efterlevandeskydd?

I premiepensionssystemet får spararna ta del av så kallade arvsvinster. Det är pengar från andra sparare som dött. Omvänt fördelas dina återstående pensionspengar till övriga i pensionssystemet när du dör, om du inte tecknat något efterlevandeskydd.

I samband med att du ansöker om att börja ta ut din premiepension är det möjligt att teckna efterlevandeskydd hos Pensionsmyndigheten. Väljer du att ha efterlevandeskydd blir pensionen lägre eftersom den då förväntas betalas ut under längre tid.

Om du valt att teckna ett efterlevandeskydd kan du inte ångra dig. Dock upphör skyddet om du skiljer dig eller om samboförhållandet eller partnerskapet upphör, vilket du måste anmäla till Pensionsmyndigheten så att de kan räkna om din premiepension.

Monica Petersson bloggade igår om frågorna ovan och hänvisar till bra länkar om vad som gäller för efterlevandeskydd för premiepensionen. Hon passar även på att slå ett slag för enklare pensionsinformation till spararna. Vi håller med och säger: Heja, Monica!

Louise Svensson