Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Vad händer med pensionen under småbarnsåren?

Pensionsplanering och småbarn – två saker som kan vara svåra att kombinera. Där det ena kräver långsiktig planering är det andra här och nu – och överskuggar det mesta.

Småbarnsåren. En berg-och-dalbana bestående av den största glädjen och den djupaste oron. Åren då livet består av att ständigt ligga steget efter. Steget efter på jobbet, steget efter med barnen som växer för snabbt och med vännerna som utkämpar sina egna slag.

Var passar planering för pension in i detta livspussel? Ja, oftast inte alls. Det är en pusselbit som ligger borttappad bakom soffan i några år. Ibland hinner du skänka den en tanke men oftast avbryts du av någon kris som måste avvärjas nu nu nu.

Kanske ger det lite tröst att veta att det varken behöver vara svårt eller ta mycket tid att fixa en hygglig pension. Gå igenom den här checklistan så kanske du upptäcker att din situation är bättre än du tror.

 

  1. Är du föräldraledig? I vissa fall betalas tjänstepension in som vanligt när du jobbar, men det varierar mellan olika arbetsplatser. Fråga på personalavdelningen vad som gäller på din arbetsplats.

 

  1. Hur länge planerar du vara ledig eller arbeta deltid? Kom ihåg att deltidsarbete under en längre period påverkar intjänandet till pensionen – och kan även ge sämre löneutveckling på sikt.

 

  1. Om en av föräldrarna är hemma under en längre period kan den andra parten överföra en del av sin premiepension. Det är ett sätt att utjämna inkomstskillnader.

 

Två enkla principer du behöver känna till

Varför är just de här faktorerna viktiga? Det svenska pensionssystemet är uppbyggt utifrån två enkla principer. Det första du ska komma ihåg är att det är din livsinkomst som avgör storleken på pensionen. Arbetar du deltid under längre perioder kommer det att göra ett avtryck på pensionen.

Den andra principen är vikten av att ha en tjänstepension. Tjänstepensionen utgör ofta en stor del av pensionen den dagen det är dags. Erbjuder inte din arbetsgivare en tjänstepension behöver du kompensera för detta genom att spara själv.

Småbarnsåren utgör en begränsad period i livet när tid är en av våra knappa resurser. Då är det onödigt att lägga tid på att oroa sig för pensionen i onödan. Tiden för finlir kommer senare. Se till att ha koll på de två grundläggande principerna för det svenska pensionssystemet och tänk igenom checklistan ovan inför föräldraledigheten.