Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

ap7se

Välj efterlevandeskydd eller en ny bil

Har du funderat på att köpa en livförsäkring som bara motsvarar ditt premiepensionssparande? Antagligen inte, men det är vad du gör om köper efterlevandeskydd vid sidan av systemet.

I dagsläget ligger ett genomsnittligt premiepensionssparande lite under 100 000 kronor. Frågan är varför du bara vill försäkra denna del. Om din familj till exempel är beroende av dina inkomster, behöver du rimligen teckna en livförsäkring för ett betydligt större belopp.

Efterlevandeskydd är överhuvudtaget en tveksam form av försäkring. Ur ett ekonomiskt perspektiv kan man säga att  den som tecknar efterlevandeskydd spekulerar  i en tidig bortgång.

Skulle du av någon outgrundlig anledning ändå vilja försäkra ett belopp som just motsvarar premiepensionssparandet, kostar det dryga hundralappen per år hos ett vanligt försäkringsbolag om du är ung. Väljer du däremot att göra det via någon av de ppm-förvaltare som ringer upp dig på kvällarna, får du betala betydligt mer. 5fonder har gjort lite olika beräkningar på hur mycket det kostar en pensionssparare och kommit fram till att det motsvarar en ny bil.

Så antingen skippar du efterlevandeskyddet och köper en bil i stället. Eller om du inte behöver en ny bil, kan du spara pengarna, till exempel i en global aktiefond. Med ränta-på-ränta blir det en hel del pengar, som vi har skrivit om förut. Behöver du en riktig livförsäkring ska du naturligtvis skaffa det, men titta då på helheten.

Johan Florén