Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Varför får jag inte ta ut min premiepension i en klumpsumma?

Det är en ganska stor skillnad på premiepension och till exempel  tjänstepension. Till skillnad från tjänstepensionen, som avtalas mellan arbetsgivare och arbetstagare, regleras inbetalningarna till den allmänna pensionen i lag. Utöver det kan man spara privat till pensionen och de pengarna gör man så klart vad man vill med.

När det gäller inbetalningarna till själva premiepensionen är det inget som är valfritt. Utan grundprincipen för den allmänna pensionen är att den ska fungera som en grundinkomst när du går i pension. Den ska helt enkelt vara livslång och därför betalas den ut en gång i månaden från den dagen du bestämmer dig för att gå i pension tills den dagen du dör.

 

Så vad är då engentligen premiepension? Premiepension är en del av din allmänna pension. Varje år går 2,5 procent av din lön till premiepensionen. Pengarna tar staten från den skatt som du betalar.

Många undrar om man kan ta ut sin premiepension i en klumpsumma. För det första går det inte och för det andra är det inte själva poängen. Grundtanken är att premiepensionen ska räcka hela livet. Dessvärre är det få som nöjer sig med det svaret. De vill veta varför de inte kan få ut hela premiepensionen som de själva placerat i fonder under hela sitt arbetsliv.

Så här ligger det till. Pengarna som sätts av till den allmänna pensionen sätts in på ett pensionskonto till dess spararen begär att få ut sin pension. Den allmänna pensionen är 18,5 procent av lönen. 16 procent är inkomstpension och 2,5 procent sätts av till premiepension som spararen själv placerar antingen i Statens förvalsalternativ AP7 Såfa eller i privata fonder på fondtorget. Oavsett, finns den låst på pensionskontot till dess att pengarna betalas ut som pension. Som vi skrev ovan avsätts 16 procent till inkomstpension det är din pensionsgrundande inkomst och andra skattepliktiga ersättningar. För varje år du arbetar får du en pensionsrätt. Det är grunden för att beräkna pensionen. Pensionsgrundande inkomst är din årsinkomst upp till ett visst tak efter avdrag för den allmänna pensionsavgiften.

Hur går man då tillväga rent praktiskt när man vill börja ta ut sin allmänna pension?
I och med att vi har en flexibel pensionsålder i Sverige så kommer inte pengarna som ett brev på posten utan det krävs en ansökan om att du vill ta ut din allmänna pension.

Du kan börja ta ut din allmänna pension tidigast från och med 62-års ålder via Pensionsmyndigheten. Om du är född 1958 eller tidigare kan du tidigast ta ut din pension från det att du fyllt 61 år enligt gällande övergångsbestämmelser. Här hittar du bra frågor och svar gällande ansökan om att ta ut den allmänna pensionen.

 

Fotocred: Andrea Piacquadio, Pexels/Pensionsmyndigheten