Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Peter

Världens starkaste källkritiker!

Hur tidigt ska man som förälder börja forma sina ungar till kunniga samhällsmedborgare? I de flesta fall gör skolan det rätt enkelt för föräldrarna att veta när och vad man skall prata med barnen om. Det som är aktuellt enligt läroplanen är ofta det som barnen tar med sig hem, behöver läxhjälp med och samtal kring.  

Vad jag kan minnas så var det under gymnasiet som vi på allvar började prata om källkritik och vikten av att vara medveten om att allt som skrivs och sägs inte nödvändigtvis är sant. Detta är jätterelevant, speciellt i den tiden vi lever i nu, och vi bör nog verkligen prata med våra barn om vikten av att vara källkritisk så tidigt som möjligt. Därför blev jag väldigt positivt överraskad när min kollega igår berättade att senaste numret av Bamse har källkritik som tema! 

Det är ju fantastiskt att världens starkaste björn, barnens favorit, berättar hur ryktesspridning på internet förstör och vad som händer när falska nyheter publiceras. För barnen skildras detta bland annat genom att Folkets Blad publicerar en artikel om att Bamse har rånat en bank! Med hjälp av Skalman lyckas de dock bevisa att det hela är ett fotomontage och att det är Krösus Sork som ligger bakom smutskastningskampanjen mot vår hjälte. Heja Bamse, mer sånt! 

Trevlig helg!