Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Vem kan bli rik på att panta burkar?

Igår bloggade jag om hur vår oförmåga att föreställa oss kraften i ränta-på-ränta påverkar de beslut vi fattar när det gäller pensionssparande och de avgifter vi årligen betalar. Så när sonen efter att ha läst veckans läs-läxa frågade om det verkligen kunde stämma att det tar 3000 år att bli miljonär på att samla tomburkar, åkte datorn fram!

Rik på burkar

Efter att ha räknat lite kom jag fram till att det…beror på!

Om vi antar att målet är att den idag 10-årige frågeställaren ska ha 1 000 000 kronor när han fyller 65 år, att panten är oförändrat 1 krona per burk och att burkarna samlas på lämplig plats tills dess att 65-årsdagen infaller kommer det att behövas cirka 50 burkar per dag under 55 år (55*365*50=1 003 750)!

Om vi istället antar att man dagligen pantar burkarna och sätter in pengarna i en billig global aktiefond som, efter avgift, kan förväntas ge cirka 7 procent i avkastning per år, räcker det med…

Ja, tro det eller ej, 5 burkar per dag!

Om man istället väljer att placera pengarna i en dyr global aktiefond med 1 procent årlig avgift behöver man samla 40 procent fler burkar per dag, det vill säga 7 istället för 5.

Med ett kontinuerligt sparande till en låg avgift, kan små pengar bli stora!

Håkan Tobiasson