Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Vet du vad dina fonder kostar?

Vi har tidigare skrivit om att på samma sätt som människor har svårt att föreställa sig den positiva kraften i ränta-på-ränta för pensionssparande, har de svårt att förutse den negativa effekten av höga avgifter.

Vi underskattar konsekvent den långsiktiga effekten av de avgifter vi årligen betalar och det är en relativt stor grupp premiepensionssparare som köper dyra förvaltningstjänster med lågt värde.

Vet du vad du betalade i avgift för dina fonder under förra året? Inte?! Vill du veta?

Det finns nämligen ett ganska enkelt sätt att ta reda på den totala kostnaden du betalade.

Genom att ringa Pensionsmyndighetens nummer 0771-776 776 kan du beställa ett kostnadsbesked för ditt premiepensionskonto. Kostnadsbeskedet ger dig uppgift om hur mycket ditt fondsparande kostade i kronor under föregående år och du får det redovisat fond för fond.

Samtliga kostnader som fondbolaget tagit ut ur fonden ingår i summan, såsom förvaltningskostnader, skatter, courtage och övriga kostnader. Kostnaderna redovisas brutto, det vill säga innan rabatten i premiepensionssystemet, så totalkostnaden är oftast något lägre än vad som framgår av kostnadsbeskedet.

Den aggressiva telefonmarknadsföringen har i många fall försökt skrämma oengagerade sparare att tro att inaktivitet har katastrofala konsekvenser på pensionen. När det som egentligen har katastrofala konsekvenser snarare är avgifterna.

Tabellen nedan visar hur mycket din premiepension minskar beroende på fondavgiftens storlek. Exemplet förutsätter att du sparar till din pension i 33 år, vilket är den genomsnittliga spartiden i premiepensionssystemet.

Fondens avgift Minskning av   premiepensionen

0,05%

2%

0,15%

5%

0,25%

8%

0,50%

15%

0,75%

22%

1,00%

28%

1,50%

39%