Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Viktigt att tänka på som egen företagare

Pensionsmyndigheten har räknat ut att landets 370 000 egenföretagare vid en ålder på drygt 48 år i snitt har 140 000 kronor mindre i behållning i sitt orangea kuvert än övriga pensionssparare i samma åldersgrupp.

Anledningen? Man väljer att inte ta ut någon lön, kanske för att få igång verksamheten eller för att undvika skatt och avgifter.

Många egna företagare tecknar heller inte någon tjänstepension, vilken är den del som för många med lite högre inkomster kommer att utgöra den största delen av den totala pensionen.

Som egenföretagare finns det två viktiga saker som man inte ska missa om man vill ha en bra pension att leva på.

Den ena är att ta ut lön. Så mycket det går upp till 38 000 kronor i månaden. Det ger mycket pension för pengarna att maxa den allmänna pensionen.

Det andra är att se till att du har en tjänstepension.

Pensionsmyndigheten har kokat ner de tre viktigaste budskapen för den framtida pensionen. Punkterna gäller för både anställda och egenföretagare även om det som egenföretagare är lättare att missa när ansvaret helt och hållet ligger på en själv.

  • Jobba och ta ut lön
  • Betala skatt
  • Se till att du har tjänstepension

På fredag och lördag är det Eget företag-mässan i Älvsjö. Då finns Pensionsmyndigheten på plats med informatörer i monter B03:31 för vägledning och goda råd. Under fredagen och lördagen, klockan 16.15 respektive 13.15 arrangeras även ett pensionsseminarium som tar upp vad du som egen företagare behöver tänka på gällande din framtida pension. Missa inte det!

Louise Svensson