Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Peter

Vita drömmar och en flygande engelsman

När börjar vintern egentligen? Är det när den första snön faller, när det är minusgrader större delen av dagen eller när julmusten invaderar mataffären? För min del började vintern i helgen, inget snack om saken. I lördags drog nämligen säsongens alpinsändningar igång med damernas storslalom från Sölden i Österrike. Herrarna skulle ha kört på söndagen, men vädret tillät det inte. Det var hur som helst härligt att se de snöklädda bergen igen. Att vi sedan gick över till vintertid var ju bara ett plus i kanten.

I och med att säsongen för vintersporterna nu börjar dra igång kom jag att tänka på att om runt 100 dagar går vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea av stapeln. Det är alltid kul med OS, speciellt kul med vinter-OS tycker jag. Uppladdningen verkar också redan vara igång. Sveriges Radio har i veckan dragit igång en podd-serie om det olympiska spelet. Veckorna framöver kommer vi bland annat att få höra om när Johann Mühlegg kissade i snön, Hitlers vinter-OS 1936 och när Ingemar Stenmark fick Sverige att stanna.

I första avsnittet, som sändes i onsdags, fick vi stifta bekantskap med Eddie the Eagle. Eddie som från ingenstans äntrade backhoppningsscenen 1987 som världens enda engelska backhoppare och sedan gjorde OS-debut i Calgary 1988. Hans backhoppningsprestationer var minst sagt mediokra och de mer framgångsrika atleterna såg hans deltagande som en PR-stunt som smutsade ner sporten. Idag kan man dock se att det faktiskt skapade ett större intresse för backhoppning än tidigare. Alla gillar väl en underdog…

Här kan du höra podden om Eddie the Eagle, perfekt helglyssning!

Trevlig helg!

Peter Schlegel