Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

5 pensionsmyter och 6 tips

Avkastning, efterlevandeskydd, förvaltningsavgift, tracking error…
Det surrar många begrepp och sanningar när det gäller privatekonomi, pension och sparande. Begrepp som lätt kan skapa känslan av att man inte lyssnade tillräckligt på matteläraren i högstadiet. Åtminstone är det flera aktörer i finansbranschen som strävar efter att skapa den känslan. För med den känslan följer en känsla av att jag behöver hjälp, kosta vad det kosta vill.

Sett från den ljusa sidan blir allt fler av oss mer medvetna om vad som är viktigt för en bra pension, men det finns fortfarande en del myter kvar. Myter såsom att man måste vara aktiv, betala dyrt och byta fonder ofta eller att man måste jobba tills man fyller 75 år. Staffan Ström, pensionsekonom på tjänstepensionsbolaget Alecta, har i en kort film på EFNTV benat ut några av myterna. Och så skickar han med några enkla tips för att känna lugnet kring pensionsfrågan när man står mitt i arbetslivet.

Min favorit; ha kul på jobbet då blir det lättare att jobba längre.

 

Mikael Lindh Hök

Senaste nytt


Marknaden kan vara en bra klimattjänare


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.


Gig-ekonomin - kan bli en pensionsfälla

För många är Gig-ekonomin synonymt med frihet. Men vad få vet är att det kan få ödesdigra konsekvenser. Därför har Förvalt intervjuat Pensionsmyndigheten om vad som gäller.


Hur lurar man hjärnan att spara smart?

Livet är fyllt av frestelser och direkta belöningar. Lär dig att undvika de tankefällor som finns inbyggda i våra hjärnor och fatta finansiella, smarta beslut.