Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Al Gore och en 14 år gammal film ger funderingar

I veckan kollade jag på filmen The Day After Tomorrow…igen. Det var 14 år sedan jag såg den första gången när den kom 2004. Som jag minns den var den rätt extrem där global uppvärmning orsakar en ny istid med tsunami över New York och super-snöstormar med hundra minusgrader. Det låter fortfarande extremt. Men själva sakfrågan består: Om vi inte gör något drastiskt kan det få förödande konsekvenser.

Jag är född pessimist och har inte så stor tilltro till mänskligheten, men jag är kluven. För samtidigt som jag inte tror på framtiden är jag ett stort fan av progressiva innovationer, tech och framtidsforskning. Och människan har en otrolig förmåga att lösa komplexa problem när den bestämmer sig för det.

Men hur ska man lösa det faktum vi står inför nu? Jag tänker på IPCC:s rapport om att vi måste klara 2-gradersmålet, ja helst 1,5 grader. Och det räcker enligt dem inte bara med att minska utsläppen, utan vi måste också ta hand om de föroreningar som redan finns i atmosfären för att begränsa temperaturhöjningen.

Vi är nog många som funderar på det här, det gör även Al Gore och till skillnad från mig har han hopp om mänskligheten.

Det ljus som jag ändå känner är att vi löst svåra klimatproblem tidigare, såsom Londonsmogen genom Clean Air Act 1956 och Ozonhålet med Montrealprotokollet. Men mänskligheten måste vilja för att kunna lösa problemen.

Happy friday!