Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Äldre partner? Tänk då efter innan du själv går i pension

Många vill pensionera sig samtidigt som sin äldre partner för att få njuta av ledig tid tillsammans medan de fortfarande har ork och energi. Men innan du tar det stora steget bör du vara medveten om de ekonomiska konsekvenserna. Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, har räknat ut hur mycket du kan gå miste om varje månad vid tidig pension.

 

Att gå i pension tidigt kan innebära en betydligt lägre pension än om du arbetat till 66 års ålder.

-Tidpunkten för pensionering är en viktig faktor att beakta när du planerar din pension. Enligt våra beräkningar kan en tidig pensionering vid 63 års ålder i stället för 66 års ålder innebära en minskning på 4 700 kronor per månad för resten av livet för en person med en lön på 35 000 kr, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Kvinnor, som ofta väljer äldre partners, påverkas mer av inkomstbortfallet:

– Enligt statistik är gifta kvinnor nästan tre år yngre än sina män. Många drömmer säkert om att gå i pension samtidigt som sin partner och har man då en äldre make går man miste om många tusenlappar i månaden och man betalar dessutom högre skatt på pensionen man tar ut. Tyvärr blir det då ”dubbelfel” då kvinnor har lägre pension än män och i stället skulle behöva jobba några år extra för att på så sätt öka sin pension.

För att kunna gå i pension tidigare krävs noggrann planering. Chireh rekommenderar att stresstesta ekonomin genom att leva på pensionsinkomsten några månader. Om det täcker utgifterna kan du överväga tidig pension. Planera även för oförutsedda händelser som skilsmässa eller dödsfall, speciellt om partnerns inkomst är avgörande.

Så här ser inkomstbortfallet ut per månad för den som tjänar mellan 29 000 kr och 45 000 kr:

Lön per månad Pension vid 63 år Pension vid 64 år Pension vid 65 år Pension vid 66 år
29 000 kr 14 600 kr 15 400 kr 16 300 kr 19 800 kr
35 000 kr 17 600 kr 18 600 kr 19 700 kr 22 300 kr
45 000 kr 22 600 kr 24 000 kr 25 300 kr 26 800 kr

Idag får man ta ut allmän pension från 63 år, men om två år höjs åldern till 64 år. Samtidigt kan man fortsätta jobba tills man är 69 år och lägsta ålder för garantipension höjs till 66 år.

Nackdelar med tidig pension

  • Lägre pension eftersom pensionärstiden blir längre.
  • Högre skatt på pensionen vid uttag före 67 år.
  • Vissa tjänstepensioner kan inte tas ut samtidigt som man jobbar vidare.

Fördelar med tidig pension

  • Mer ork och energi för att förverkliga drömmar.
  • Mer tid med familjen.
  • Man sliter inte ut kroppen.
  • För vissa kan kollektiv slutbetalning ge pengar inbetalda till tjänstepensionen som om man jobbat till 65.

Trifa Chirehs tips inkluderar att logga in på minpension.se för att få en översikt över pensionen och göra en pensionsprognos. Hon påpekar också att tidigt pensionsuttag leder till lägre pension för resten av livet. Hon rekommenderar att stresstesta ekonomin genom att leva på den framtida pensionsinkomsten några månader och att ha en plan för vad som händer vid exempelvis skilsmässa eller dödsfall.

LÄS MER HÄR!